világnap

2019.07.30. 19:30

Táplál és véd az anyatej

Csütörtökön ünnepeljük az anyatejes táplálás világnapját.

Az anyatej a legideálisabb táplálék az első életévükben a kisbabák számára

Forrás: Dreamstime

Az anyatej a legideálisabb táplálék a kisbabák számára mégpedig azért, mert rengeteg ásványi anyag, vitamin, életfontosságú ellenanyag és alkotóelem található benne – mondta dr. Kerepesi Judit, a Budai Egészségközpont nőgyógyász szakorvosa.

– A benne lévő összetevőknek köszönhetően – folytatta – minőségileg és mennyiségileg is biztosítja a gyermek idegrendszerének és fizikumának megfelelő fejlődést, így első életévükben a legideálisabb táplálék a kisbabák számára. Összetétele a csecsemő igényeihez alkalmazkodva folyamatosan változik, még a szoptatás során is: először hígabb, könnyebben szívható, majd sűrűbbé válik. Így biztosak lehetünk abban, hogy kisbabánk minden életszakaszban a számára szükséges táplálékot kapja.

A szakember szerint az anyatej a táplálás mellett védelmet is nyújt a gyermek számára.

Védelmet nyújt

– Csökkenti például az újszülöttkori sárgaság esélyét, a benne található ellenanyagoknak köszönhetően erősödik a gyermek immunrendszere, ellenállóvá válik a betegségekkel szemben, de az anyatej védelmet nyújt az allergiás megbetegedések kialakulása ellen is. Ráadásul a szoptatás nemcsak a testi táplálékigényt elégíti ki, hanem a lelki egészséghez, a pszichés fejlődéshez is hozzájárul – sorolta dr. Kerepesi Judit.

A szoptatás azonban nemcsak a gyermekekre, de az édesanyákra is jótékony hatással van. Segít például a szülés utáni felépülésben, illetve hozzájárul az eredeti testsúly minél korábban történő visszanyeréséhez. Csökkenti az anyukák daganatos megbetegedéseinek – mint például petefészekrák vagy emlőrák – kockázatát, valamint a szülés utáni depresszió kialakulásának esélyét is.

Meddig?

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint ahhoz, hogy a csecsemő táplálkozási szükséglete ki legyen elégítve, hat hónapos kort követően megfelelő és biztonságos kiegészítő táplálékot kell kapnia, miközben a szoptatást kétéves korukig vagy azon túl is szükséges folytatni.

„Ez további egészségügyi előnyökkel jár a gyermek számára. Ilyen például a magasabb intelligencia, a hirtelen csecsemőhalál kockázatának csökkenése, középfülgyulladás gyakoriságának csökkenése, fogbetegségek, későbbi elhízás, asztma, ekcéma, cukorbetegség és még számos egyéb rendellenesség kisebb valószínűsége. Érdemes tehát a szoptatást addig folytatni, amíg az a gyermek és az anya számára egyaránt jólesik.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában