Ízvilág

2019.07.28. 12:30

Nem csak sós ételekhez használható

A cukkini a konyhaművészet egyik legsokoldalúbb zöldféléje.

Bájer Máté

Illusztráció

Szinte bármi elkészíthető belőle, lehet húsos ételekhez használni, de desszertekhez is nagyszerű alapanyag. Bár mi leginkább a rántott, tartármártásba tunkolt változatot ismerjük, de érdemes máshogy is kipróbálni ezt a remek spárgatökfélét.

Színe a sötétzöldtől a sárgáig sokféle lehet. Formáját tekintve többnyire hosszúkás, vagy körte alakú, ám érdemes megjegyezni, hogy a kertben termő, kétliteres flakon nagyságú cukkinihez képest a boltokban kapható filigrán kis zöldség úgy néz ki, mintha légi felvételről néznénk ugyanazt a növényt. Ne hagyjuk, hogy a külső összezavarjon! A kerti cukkini ugyanolyan finom, és a beltartalma is legalább annyira rendben van, mint a miniatürizált bolti változatnak, legfeljebb egy kicsit nehezebb vele dolgozni a konyhában.

És ha már a beltartalomnál járunk, jó tudni, hogy a cukkini antioxidáns tulajdonságú, rengeteg B6-, C- és K-vitamint tartalmaz, és jelentős mennyiségű ásványi anyag található benne. Zsírtartalma a nullával egyenlő, ezért kedvelt alapanyaga a különböző fogyókúrás étrendeknek is. Magas rosttartalma támogatja az emésztést, csökkenti a székrekedés kockázatát. Nem állítjuk, hogy a cukkini egyfajta csodaszer lenne, de a zöldségek olimpiáján minden bizonnyal begyűjtene néhány dobogós helyezést. Termeszteni sem nehéz, hiszen szinte bármilyen környezetben képes megmaradni.

Pizzatészta és lecsóbetét

Sokoldalú felhasználhatósága miatt a konyhában is kifejezetten népszerű. A franciák világhírű lecsójában a ratatouille-ban a cukkini az egyik fő alapanyag, de rakott ételekbe, pörköltként, sütve, rántva, főzve, tócsniként vagy grillsalátákban is megállja a helyét, sőt van, aki lereszelve tésztát készít belőle. Számos esetben a cukkini nem a plusz íz miatt van az ételben, hanem állagjavító szerepet tölt be, hiszen sokkal lágyabbá, krémesebbé válik tőle az adott fogás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában