legendás szerencsi tanár

2019.07.16. 08:00

Negyvenöt év után jött el ez a búcsú

Nyugdíjba vonult dr. Gál András, a szerencsi Bocskai István Katolikus Gimnázium igazgatója.

Bánhegyi Gábor

Dr. Gál András

Fotó: Bánhegyi Gábor

Tanárnak lehet tanulni, de pedagógusnak születni kell.

Valamennyien, akik már túl vagyunk az általános, középiskolán és akár valamely felsőfokú tanintézményen, jól tudjuk, sok tanárral találkoztunk tanulmányaink során, de kevés olyannal, akik maradandó emlékeket hagytak volna maguk után. Mindannyiunknak megvannak a maga pedagóguslegendái, akik egyéniségükkel, tudásukkal, intelligenciájukkal valami pluszt is adtak nekünk.

Egy ilyen, minden bizonnyal sok diák számára legendás tanár vonult most nyugdíjba: a következő tanévben már nem dr. Gál András irányítja a szerencsi Bocskai István Katolikus Gimnáziumot.

Megyaszói kitérő

– 1974-ben kezdtem el tanítani – mondja dr. Gál András. – Tősgyökeres szerencsi vagyok. Itt születtem, itt jártam általános iskolába és itt, a Bocskai-gimnáziumban érettségiztem. Akkor még álmomban sem gondoltam volna, hogy ide fogok visszatérni és itt fog befejeződni a pályám, de mindig úgy éreztem, Szerencshez fogok kötődni. A nyíregyházi főiskolán szereztem földrajz–testnevelés szakos diplomát, utána Szegeden a József Attila Tudományegyetemen földrajz szakos középiskolai tanár lettem, 15 évvel ezelőtt pedig a pécsi egyetemen szereztem PhD doktori fokozatot. Pályám folyamán végig inkább a földrajzzal és a geográfiával foglalkoztam, nem a testneveléssel.

A tanulmányok végeztével azért várni kellett egy keveset a szerencsi visszatérésre, de akkor sem vitte messzire a sors az akkor pályakezdő tanárt.

– Hat évig dolgoztam Megyaszón az egyesült körzeti iskolában, menet közben másfél évig a katonai szolgálatot is teljesítettem. Végül a Bocskaiban megüresedett egy testnevelői állás, és akkor azt megpályáztam. 1981-ben jöttem vissza Szerencsre tanítani, és az azóta eltelt 38 évben nem volt más munkahelyem. Ebből a 38 évből 29 évig vezető voltam, 23 évig voltam igazgató, előtte hat évig igazgató-helyettes. Mikor fiatal tanárként bekerültem ide, még itt voltak a korábbi tanáraim, ezért amikor vezetői pozícióba kerültem, nagyon furcsa érzés volt, hogy gyakorlatilag főnöke vagyok azoknak a tanároknak, akik diákként palléroztak engem. 1996-ban a Magda Gábor vezette önkormányzat nevezett ki tíz évre igazgatónak.

Felfelé ívelve

Ekkor elkezdődött egy meglehetősen aktív időszak az iskola életében.

– Nagyon jó csapattal dolgoztam, akikkel lényegében hegyeket mozgattunk meg. Gyakorlatilag átalakítottuk az iskola teljes arculatát. Ez nem csupán abban nyilvánult meg, hogy kicseréltettük az ajtókat, ablakokat hőszigetelt változatra, de megvettük a szomszédos telken lévő házat, bővítettük az iskola udvarát. Két új teniszpályát építettük, nagyobbá tettük a sportudvart, új kosárlabdapályát, villanyvilágításos műfüves pályát építettünk, ami akkoriban még ritkaság volt. A régi kazánház helyére konditermet építettünk, szaunát, szoláriumot telepítettünk az iskolába. Amikor megvalósult a tanuszoda, akkor egy kis lobbizással sikerült elérni, hogy gyakorlatilag ráépült az iskolára, az eléréséhez ki sem kell menni az épületből, így az úszásoktatás onnantól bekerült a tanrendünkbe.

Ebben az időszakban indult el az országban a hatosztályos gimnázium intézménye, valamint a rendészeti képzés. Mi mind a kettőből kivettük a részünket, Szerencsen különösen az utóbbi vált sikerágazattá. Ugyancsak ilyen büszkék lehetünk a nyelvoktatásunkra is, hiszen a tagozatokon szinte 100 százalékos a közép- és felsőfokú nyelvvizsgával rendelkező tanulók száma, de a többi osztályban is közel ötven százalék. Nyolcvan százalék a továbbtanulási arány a végzőseink körében, ami az országos átlag felett van.

Világjáró

Az iskolai elfoglaltságon túl dr. Gál András szívesen él igazi szenvedélyének, a geográfiának

– Amire nagyon büszke vagyok, hogy geográfusként egy tudományos konferencia­sorozatot hoztam létre Szerencsen. Ez közel húsz éve indult, ezalatt 15 országos konferenciának adtunk otthont, ahol az ország vezető geográfusai, tanszékvezető egyetemi tanárok, tudósok, akadémikusok tartottak előadásokat. Két napon át két szekcióban főleg zempléni és Szerencs környéki megkutatott területekről szóltak az előadások. Zemplén mára már az ország legjobban megkutatott részévé vált az országnak, korábban ez a Balaton volt. Össze volt kötve ez a konferenciasorozat egy terem­átadással. Minden konferencia alkalmával egy felújított termet adtunk át és neveztünk el például geográfusokról és olyan emberekről, akiket tisztelünk és becsülünk – mondja.

– Mint világjáró ember, számos kutatóexpedícióban vettem részt. Közel 150 országban jártam, olyan helyekre is eljutottam a kutatóexpedíciók során, mint Kína, Indonézia, Brazília, India. 25 könyvnek vagyok írója, szerkesztője vagy társszerzője. Közel 300 publikációm jelent meg a kutatásoknak, a geográfiai munkámnak köszönhetően, és a szerencsi konferenciasorozat előadásait is kötetekbe szerkesztettük – összegez.

Dr. Gál András kitüntetései

Közösségért arany fokozat (háromszor)

Miniszteri dicséret (négyszer)

Belügyminisztériumi aranygyűrű

Magyar Tudományos Akadémia Pedagógus kutatói pályadíj

Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt

Lónyay Menyhért-díj, -emlékérem

Pro Geographia Díj

Pro Urbe Szerencs

Teleki Blanka-díj

B.-A.-Z. Megye Közoktatásáért Pedagógiai díj

Bonis Bona díj

Apáczai Csere János-díj

Németh László-díj

A Nyíregyházi Egyetem Tiszteletbeli Polgára

címzetes egyetemi docens

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában