Hétköznapi hősök

2019.07.26. 11:00

Lényéből árad a nyugalom

Munkája során már közel száz családnak segített.

Oláhné Lajtos Julianna

Forrás: Oláhné Lajtos Julianna fotója

Oláhné Lajtos Julianna, a Miskolci Otthon Segítünk Alapítvány elnöke, szervezője, koordinátora 7 évvel ezelőtt hozta létre Miskolcon az országos alapítvány helyi szervezetét. Amikor a Vasgyárban megszűnt a munkalehetősége, munkanélkülivé vált, úgy érezte, hogy önkéntes munkával szeretne hozzájárulni a miskolci családok életének teljesebbé tételéhez. Az alapítvány indulásával egy időben állást kapott a Miskolci Egyetem Szerszámgépészeti és Mechatronikai Intézetében mérnöktanárként, ahonnan idén vonult nyugdíjba. Az Otthon Segítünk Alapítvány szervezői képzésének elvégzése után elkezdte létrehozni a miskolci csapatot. Önkéntesképzést hirdetett, és azóta már közel ötven önkéntes végzett sikeresen.

Kisgyermekeseket segít

Jelenleg közel 20 aktív tagot számlál az alapítvány. Amellett, hogy a szervezet céljainak megfelelően a miskolci kisgyermekes anyukákat segíti, munkája során számos egyéb tevékenységet is végez. Felkészíti és koordinálja a szülői tapasztalattal rendelkező, felkészített önkénteseket, akik ingyenesen, saját otthonukban látogatják a segítséget kérő családokat, felajánlva idejüket és barátságukat a családnak. Az önkéntesek munkája túlmutat a közösen végzett feladatokon, beszélgetéseken, közös sétákon, közösen végzett házimunkán, hivatali ügyek közös intézésén, hiszen céljuk, hogy megerősítsék a szülőt saját szülői szerepében. Fontos, hogy a kijelölt önkéntes megértéssel és elfogadással közeledik a családhoz. Ezeknek az önkénteseknek a szakszerű felkészítésével és koordinálásával foglalkozik Julika. A segítő munka során rendszeresen kapcsolatot tart a családdal és az önkéntessel, ő fogadja a segítséget kérő családok telefonjait, meglátogatja őket, és elkíséri a segítő önkéntest a családhoz.

Mindamellett, hogy az átmenetileg nehéz helyzetbe került családokon segít munkájával, egyéb családokat, édesanyákat segítő programokat is szervez. Kézműves-foglalkozások és beszélgetős délutánok az édesanyáknak – ingyenesen biztosított gyermekfelügyelettel –, Gordon-tréning a jobb és érthetőbb kommunikációért; elsősegély-tanfolyam; fogyatékos gyermeket nevelő szülőnek tréningek, programok, konferenciák; előadások a gyermeknevelés és a szülői szerep témakörében.

Szakmai tanácsadás

Ezen túlmenően nagyszabású, családoknak szóló, egész napos, ingyenes programokat szervez, szakmai előadásokkal és ingyenes gyermekfoglalkoztatókkal. A városi rendezvényeken is igyekszik megismertetni a családokkal az alapítvány tevékenységét és az önkénteseit. A Termelői Napon, a Régiségvásáron, a Zsongó Lillafüreden, a Győri kapui Sportnapon, a Jókai telepi családi napon és még számos más hasonló rendezvényen jelenik meg gyermekfoglalkoztató programokkal, mesesátorral, kisgyermekeknek szóló játékokkal.

Közösséget kovácsol

Ezenfelül igyekszik az önkéntesei számára is aktív programokat biztosítani – ellenszolgáltatás nélkül, elsősorban hálából és szeretetből. Kirándulásokat, városlátogatásokat, klubdélutánokat szervez, képzéseket ajánl, igyekszik izgalmas előadásokat, kézműveskedési lehetőségeket teremteni számukra. Egy csoportnyi önkéntesből igazi „családot”, össze­tartó közösséget kovácsol. Lényéből árad a nyugalom, önkéntesei és a kisgyermekes családok szerint is pillanatok alatt képes harmóniát teremteni maga körül, szünet nélkül árasztja és sugározza magából a jókedvet, az optimizmust. Lehetetlen nem feltöltődni a közelében. Munkája során már közel száz családnak segített.

Hétköznapi hősök

Az igazi hősök köztünk élnek. Olvasóinkkal közösen szeretnénk ezt bizonyítani is, ezért keressük azokat a megyénkbelieket, akik a saját területükön olyat alkottak, amely mások érdekeit tartja szem előtt. Olyanokat, akik arra tették fel életüket, hogy segítsék embertársaikat. Négy kategóriát hirdetünk: pedagógus, egészségügyi dolgozó, önkéntes és az egyéb kategória. Várjuk az önök jelöltjeit, több arra érdemes személyt is jelölhetnek – a határidőt július 31-ig meghosszabbítottuk – e-mailben ([email protected]), levélben (3501 Miskolc, postafiók 178.) vagy Facebook-oldalunkon üzenetben. Kérjük, indokolják döntésüket, s tárgyként tüntessék fel: Hétköznapi hősök.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában