Mezőnyárád

2019.07.17. 16:00

A fesztiválon hatvanféle béka- és halétel készült

Sütve, grillezve, főzve, párolva is készítettek békacombot Mezőnyárádon.

Tóth Balázs

Munkában a zsűri

Fotó: Tóth Balázs

Július első hétvégéjén kilencedik alkalommal rendezték meg a Béka és Hal Sütő-Főző Fesztivált Mezőnyárádon. A kétnapos rendezvény első estéjén a Superstation és a Republic adott remek koncertet, míg másnap kutyás és gyerekprogramok indították a napot, délután hagyományőrző csoportok, a Kredenc duó, a Crazy Dance, a Hungarocell, az Irigy Hónalj­mirigy és a Dr. Rock lépett föl. Volt pálinkamustra is, 160 nevezéssel. A főszereplők pedig a főzőcsapatok voltak, akik számtalan módon készítették el a kiosztott békacombot.

A tűzoltók csapata egyszerű rántott békát sütött, a többség szolgálatból érkezett reggel a rendezvényre. Kada András elmondta, maguknak szerettek volna megfelelni, s jól érezni magukat.

Ínyencség

– A békacombot fokhagymás tejbe beáztattuk a verseny előtti napon, aztán simán kipaníroztuk. Persze használtunk fűszereket is, fűszersót, egy kis citromot, mustárt. Sokféle békaételt kóstoltam, számomra ez a legjobb, leginkább bevált, maradtunk a hagyományoknál. Ilyenkor egyébként rendelünk plusz egy-két kiló békacombot, s ha a csapat összegyűlik, megsütjük közösen – mondta Kada András. A csapatban egyébként volt, aki először most evett békát életében, de megkóstolta mindenki. Egy ínyencség, jóllakni nem lehet vele, de elcsipegetik.

Gál Sándor, a zsűri elnöke szerint az előző évekhez hasonló volt a nevezések száma. A békacombot inkább sütötték a csapatok, néhányan készítették el főzve, párolva. Halászléből kicsit több volt, sült halból kevesebb a korábbiakhoz képest.

Sokféle finomság készült | Fotó: Tóth Balázs

– Egyre kreatívabbak a versenyzők, sok ötletet vittek az ételekbe, a díszítésbe. Volt csapat, amelyik komplett menüvel készült békából és halból, desszertet is tálaltak, gyümölcsből. Rántva, grillezve hozták a békacombot, és semmi sem szabott határt a fantáziának, mindig találnak ki újdonságot az amatőr szakácsok. Az ízeknél azt tapasztaltuk, hogy a sóval bátortalanul bántak, volt egy-kettő gyengén fűszerezett étel. Néhány csapatnak arra is oda kell figyelnie, hogy legközelebb ne süsse túl az étket – értékelt a zsűrielnök. Megjegyezte, idén jó minőségű alapanyagot kaptak, így a békacomb omlós, puha volt, gratulál a versenyzőknek.

A Mezőnyárádi Faluszépítő Egyesület eseményével elégedettek voltak a szervezők, Korpásné Szabó Mariann elnök szerint 48 csapat adott le nevezést, minden évben körülbelül ennyien szoktak lenni, s örültek, hogy megtelt az iskola mögötti park. Arra törekedtek, hogy a mezőnyárádiakat megmozgassák, ilyenkor kijönnek a családok, hazatérnek a máshol élő nyárádiak, újra összejönnek, és sütnek-főznek. A Republic koncertje is jól sikerült, rengeteg ember volt rájuk kíváncsi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában