Környezettudatos életmód

2019.06.05. 14:00

Takarítsunk vegyszermentesen!

Cikksorozatunk abban igyekszik segíteni, hogyan éljünk környezettudatosabban anélkül, hogy az egész életünket fenekestől felforgatnánk. Helyette alternatívákat igyekszünk mutatni, saját tapasztalatok alapján. 3. rész: a takarítás

Bukovenszki-Nagy Eszter

Minimális vegyszerrel és hulladékkal is lehet takarítani

Fotó: BNE

Korábban már megmutattuk, hogyan tudunk csomagolásmentesen vásárolni, környezetbarát módon mosni, most pedig a takarítást vesszük górcső alá.

Életünknek ez az a területe, ahol a legtöbb vegyszert használjuk. Ha most benézünk a szekrénybe, egészen biztos, hogy legalább 10-15 flakont találunk, amik mind szintetikus, mérgező tisztítószerek. Ahogyan a mosószerek, ezek sem környezetbarátak és az egészségre sincsenek jó hatással, olvassuk csak el az összetevőket. Manapság mindent fertőtleníteni akarunk, elpusztítani a baktériumok 99,9%-át, erre azonban semmi szükség nincs, hiszen nem műteni akarunk a lakásban, hanem élni.

Házilag vagy boltból?

Azt érdemes átgondolnunk, hogy van-e időnk, energiánk, affinitásunk a házi tisztítószerek készítéséhez. Ez már egy kissé bonyolultabb, mint a mosószer gyártása, én épp ezért nem is fogtam bele. Nem atomfizika, annál inkább színtiszta kémia. Aki pedig nem ért hozzá, az jobban teszi, ha alaposan utána olvas, mielőtt nekiesik a házi boszorkánykonyha üzemeltetésének.

Internetes csoportokban, blogokból tájékozódhatunk, viszont érdemes fenntartásokkal kezelni az ott olvasottakat: sokak szerint az ecet+szódabikarbóna kombináció mindenre IS jó, vízkőtelenítésre, vécétisztításra, hajmosásra, bármire. Szerintem nem. Általános tisztításra viszont nagyon is.

Sok olyan természetes alapanyag van, amik teljes mértékben alkalmasak a tisztításra. Ilyenek a már említett ecet és szódabikarbóna, a citromlé, a citromsav, a mosódió, az antibakteriális hatású teafaolaj és különböző illóolajok. Ezek megfelelő arányú vegyítésével készíthetünk univerzális tisztítószert, bútorápolót, súrolószert, mosogatószert, és ha elrontjuk a mennyiségeket, nagy bajt nem okozhatunk, maximum nem lesz tiszta a lakás. Ezeken túl vannak olyan alapanyagok, amik nem szintetikusak, de kémiai anyagok: a hidrogén-perixod, a bórax, vagy a mosószóda, más néven nátrium-karbonát. Ha ezekkel dolgozunk, akkor legyünk nagyon körültekintőek, nemcsak azért, mert a kémiai reakciók során gázok képződnek, amiket jobb, ha nem lélegzünk be, hanem azért is, mert bőrrel érintkezve veszélyesek lehetnek. Egyszóval csak óvatosan!

 

Ám ha nem fognánk bele az otthoni kutyulásba, akkor a boltokban is megtalálhatjuk mindenre a környezetbarát, öko változatot. Ennek az a hátránya, hogy ugyanúgy folyamatosan műanyaghulladék keletkezik, míg a házilag készített tisztítószereket a már korábban kiürült flakonokba tudunk elkészíteni. Azonban kényelmes és ha ezt választjuk, már ezzel is sokat tettünk a környezetünkért és az egészségünkért.

Nem csak szerek, eszközök

Ezen túl pedig nem csak a szerek terén, hanem a takarításhoz használt eszközökben is választhatunk mást, mint a műanyag.

1. Mosogatás

Miből is van a mosogatószivacs? Megnézted valaha? Igen, műanyagból. Mit választhatunk helyette? Van cellulózból készült mosogatószivacs, de az egyik legnépszerűbb természetes anyag a luffaszivacs, ami a luffatök belső, szivacsos része. Luffatököt otthon is nevelhetünk, nyilván ez lenne a leginkább öko-megoldás, azonban ha erre nincs lehetőségünk, akkor bármelyik drogériában, bioboltban kapható luffaszivacs.

A szivacson túl is van élet: fából vagy fémből készült mosogatókefét, esetleg mosogatórongyot is használhatunk, illetve szintén jó szolgálatot tesz egy üvegmosókefe. Emellett érdemes a csöpögtetőt is fémre cserélni, mert a műanyag hamar bepenészesedik, ha nem takarítjuk rendszeresen.

2. Tisztítókendők

Babatörlőkendő, fertőtlenítőkendő, nedves törlőkendő… Egy használat után a kukában végzik, ráadásul olyan szintetikus anyagból készülnek, ami nehezen bomlik le. Korábban is megfelelt a tisztítószer, amit egy egyszerű konyharuhával vagy ronggyal töröltünk le, utána pedig mehetett a mosásba. Az egyszer használatos kendők helyett beszerezhetünk tartós textilkendőket, vagy a régi, elnyűtt pólók is remek ronggyá avanzsálhatnak. Így máris kevesebb hulladékkal és vegyszerrel terheltük a környezetet. Érdemes minden folyamathoz külön kendőt rendszeresíteni, egyet a konyhába, egyet a fürdőszobába, egyet a szobákba, és ezeket alaposan kimosni. Ráadásul a sima fehér helyett szuper minták közül is választhatunk.

3. Légfrissítő

Ugyancsak készíthetjük magunk is vízből és illóolajokból, melyek tárháza szinte végtelen, olyan illatot varázsolhatunk, amilyet csak szeretnénk. Ehhez öntsünk a flakonba 3 dl vizet, 0,2 dl alkoholt, csepegtessünk bele 10-20 cseppet a kiválasztott illóolajakból és kész is. A mellékhelységbe frissítő és fertőtlenítő hatású illóolajok közül választhatjuk a borsmentát, citrust, eukaliptuszt vagy fertőtlenítő hatású teafaolajat. De már az is jó megoldás, ha az aeroszolos spray helyett pumpás illatosítót választunk.

4. Lefolyótisztítás

Nagyon egyszerű: pumpa. Ha az nem bír el a dugulással, akkor öntsünk a lefolyóba egy vagy két csésze szódabikarbónát, fél csésze ételecetet a kevésbé hígított változatból, fedjük le szorosan, majd forró vízzel öblítsük le.

Első lépésként mégis az a legkörnyezettudatosabb, ha elhasználjuk azokat a szereket, amiket már egyszer megvettünk. Hiszen az sem megoldás, ha most azonnal kidobunk és lecserélünk mindent, inkább használjuk a dolgainkat minél tovább. Utána gyakorlatilag bármit beszerezhetünk lebomló, vagy környezetbarát anyagból, akár a nagy áruházak polcain is, érdemes szétnézni.

Univerzális tisztítószer recept

Hozzávalók: 2,5 dl 15-20%-os ecet, 2,5 dl víz, pár csepp illóolaj (teafa, citrom vagy levendula), szórófejes palack, só.

Elkészítése: Keverjünk össze 2,5 dl ecetet ugyanennyi vízzel és az illóolajokkal, tegyünk hozzá egy kis kanál sót, majd öntsük át a flakonba. És ezzel kész is van!

Hozzávalók: 6 dl ecet, 1 liter meleg víz, 2 evőkanál szódabikarbóna, illóolaj

Elkészítése: Ennél a receptnél érdemes a hozzávalókat egy nagyobb tálban összekeverni, mert a szódabikarbóna miatt kissé habzik először. Ha „lenyugodott”, áttölthetjük a szórófejes palackba.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában