Környezettudatos életmód

2019.06.14. 08:00

Legyen a fürdőszobában is kisebb az ökológiai lábnyom!

Cikksorozatunk abban igyekszik segíteni, hogyan éljünk környezettudatosabban anélkül, hogy az egész életünket fenekestől felforgatnánk. Helyette alternatívákat igyekszünk mutatni, saját tapasztalatok alapján. 4. rész: a tisztálkodás

Bukovenszki-Nagy Eszter

Rengeteg tisztálkodáshoz használt dolog elérhető környezetbarát anyagból

Fotó: BNE

Korábbi cikkeinkben a csomagolásmentes vásárlással, a környezetbarát mosással és takarítással foglalkoztunk. Ezúttal a tisztálkodás kérdéskörében segítünk olyan dolgokat mutatni, amivel csökkenthetjük az ökológiai lábnyomunkat.

Életemnek ez a területe volt az, ahol talán a legnehezebb volt elkezdeni változtatni. Egyszerűen imádom a finom illatú tusfürdőket, habfürdőket, hajkencéket… Még bőven lenne mit lecserélnem, de már így is elég sok mindent sikerült kiváltanom hulladékmentes és környezetbarát variációra.

Ahogyan az eddig vizsgált területeken, úgy itt is elkészíthetünk szinte bármit házilag: sampont, tusfürdőt, szappant, testápolót, fogkrémet, dezodort. Rengeteg variáció és recept létezik a különböző igényekre, így ha valaki belefogna, érdemes több mindent kipróbálni.

1. Hajápolás

Samponszappan újkorában és használtan

Első lépésként e téren a sampont váltottam ki. A hajápolás terén is megannyi praktikát olvastam, a sima ricinusolajos mosástól, a tojáson át a varázsszerként aposztrofált ecetig, de ezekkel valahogy nem tudtam megbarátkozni, nekem kell a hab. Viszont belegondolva, rengeteg műanyaghulladék keletkezik a samponos flakonok miatt, hiába nagy kiszerelést választunk, 1-2 havonta elfogy. Így kipróbáltam a samponszappant, ami papírcsomagolásban kapható, és bár nem csomagolásmentes, de egy fokkal jobb, mint a műanyag. Elsőre kicsit furcsa volt, hogy nem folyékony sampont kenek a hajamra, hanem dörzsölöm, mint Pocahontas a folyóban, de ezen hamar túllendültem. A kezemben nem habzott fel olyan jól, de amint a hajamba és a fejbőrömre kezdtem dörzsölni, nagyjából ugyanolyan habos lett, mintha hagyományos samponnal mostam volna hajat. Nagyon bevált, egy hátránnyal szembesültem, hogy az egyébként is kócos és festett hajam még kócosabb lett tőle, és nagyon nehezen tudtam kifésülni. Ezért javallott mellé mindenképpen balzsamot is használni. Én egy nagy tégelyes, vegán, parabén- és vegyszermentes balzsamot választottam, ami igen gazdaságos, mert kevés kell belőle, jól eloszlatható, így már nagyjából három hónapja használom, és alig a negyede fogyott el. A tégelyt pedig később fel tudom majd használni tárolónak.

2. Fürdés, mosakodás

Kézműves szappanok: körömvirágos, citromfüves és kókuszolajos, alattuk pedig egy bolti, papírdobozos szappan bújt el | Fotó: BNE

Nos, itt még nem sikerült olyan nagy léptékű változtatásokat eszközölnöm, mint szerettem volna, de talán már az is haladás, hogy nem vásároltam újabbakat és már nincs itthon nyolcféle tusfürdő, csak kettő… Természetesen a férjemnek egyféle van, és remekül elvan vele, ez afféle női csacskaságnak tűnik. No de túllendülvén az önostorozáson, belátható, hogy valóban kis lépésekkel érdemes belevágni az életmódváltásba ezen a téren is. A következő lépés a flakonos tusfürdők teljes elhagyása lesz, helyette tökéletesen megfelel a szappan. Manapság végtelen a választék szappanokból is, és nem feltétlenül kell attól tartani, hogy szárítja a bőrt. A kecsketejes, olajos, vitaminos szappanok, esetleg a gyógyszappanok ugyanúgy táplálják a bőrünket, mint a mindenféle ismeretlen és gyakran szintetikus összetevőjű tusfürdők. Persze ebben is érdemes kísérletezni, mindenkinek más válik be. Ugyanígy a kézmosásra is kiváltható a folyékony szappan szilárdra. Ha pedig szeretnénk mindent felhasználni, akkor a pici maradékokat később újra össze lehet főzni és készíteni belőle új szappant.

3. Fogápolás

Szappan a kézmosáshoz, bambusz és elektromos fogkefe a szájápoláshoz

A legkézenfekvőbb váltás a műanyag fogkefe lecserélése fa vagy bambusz fogkefére. Webshopokból is rendelhető, de a nagy hipermarketekben is meg tudjuk venni, többféle sörtekeménységből választhatunk. Illetve az elektromos fogkefe is alternatíva lehet, bár ebben is sok a vita, hogy melyik a kisebb környezetterhelés: eldobni néhány havonta a műanyagfogkefét vagy csak a fejet cserélni időnként és akár évekig használni egy elektromos eszközt, amit aztán sehogyan sem lehet újrahasznosítani. Ez is az egyik dilemma a sok közül, amit magunknak kell feloldani.

Részemről szeretem az elektromosat, mellé pedig a legutóbbi manuális fogkefe lecserélésekor már bambuszt szereztem be. A fogkrémből viszont nem adok alább, arra még nem értem meg, hogy fogport vagy egyebet kipróbáljak. Viszont fogkrémekben is léteznek teljesen természetes anyagokból készült, vegán termékek, ahogyan fogselyemben szintén.

4. Dezodor

Pumpás deó és pumpás testpermet

Pumpás, aeroszolos vagy golyós? Ugyancsak embere válogatja, ki mit szeret. Ahogyan mindenben, már a dezodorok választékában is megtaláljuk az öko- és bio termékeket.

Létezik krémdezodor stiftes és golyós alakban, de tégelyben is, különböző testpúdereket is kipróbálhatunk izzadtsággátlásra. A spray az, amit egyik biobolt polcán sem lelünk meg, érthető okokból, magam egy pumpás, aloe verás deóval váltottam ki, aminek nincs olyan erős illata, mint az eddig használt spray-nek, de a hatása sem marad el mögötte.

5. Női higiénia

Mosható betétek

Érzékeny téma, és sajnos sokszor még mindig tabu, pedig az élet természetes része a menstruáció.

És az egyik legkörnyezetterhelőbb dolog is. Belegondoltál már, hogy mennyi intim betétet és tampont dobsz ki akár csak egy évben? És életed során? Egyetlen nő átlagosan 10.000 darab betétet vagy tampont használ el. Egyetlen nő ennyi veszélyes hulladékot „termel”. Pedig erre is van alternatíva. Nem feltétlenül kell a műanyag „pelenkában” feszengeni, küzdeni a kiütésekkel, egyéb egészségügyi problémákkal, mint például a toxikus sokk szindróma, amiket a vegyszerekkel kezelt, illatosított, szintetikus anyagból készült termékek okozhatnak.

Helyettük használható az intim kehely és a mosható betét. Elsőre én is viszolyogtam, de életem egyik legjobb döntése volt, hogy mosható betétre váltottam. Míg az eldobható változatban folyton azt éreztem, hogy mindenki látja rajtam, és büdösnek éreztem magam, irritálta a bőrömet, a moshatóval ez teljesen eltűnt. A fedőanyaga biopamut, így sokkal jobban szellőzik, puha, ezáltal kényelmesebb. Ennek a tovább fejlesztett változata a menstruációs bugyi, ezt most fogom tesztelni. Az intim kelyhet nem használtam, így az azzal kapcsolatos tapasztalatokról nem tudok beszámolni.

Magam sem hittem volna, hogy mennyire könnyű átállni ezekre a dolgokra, és lemondani most már feleslegesnek tűnő cikkekről, amit valójában nem is éreztem lemondásnak.Emellett olyan apróságokon is tudunk változtatni, mint a műanyag mosdószivacs helyett fából vagy természetes anyagból készült mosdókefe vagy szivacs használata, ugyanígy a körömkefét, hajkefét, fésűt is választhatjuk teljesen lebomló fából. A fültisztító pálcikák pedig készülnek már papírból is, így teljesen lebomlóak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában