Hétköznapi Hősök

2019.06.27. 15:00

Gyorsan döntött, így nem ütközött össze két vonat

„Én csak a dolgomat tettem” – hangoztatta a váltókezelő, aki több ember életét mentette meg.

Bájer Máté

Smajda Attila

Forrás: ÉM

Háromszáztizenhét méteren és egy éber váltókezelőn múlt, hogy nem történt súlyos tragédia március 1-jén Miskolc határában.

Smajda Attila lélekjelenlétének köszönhető, hogy nem ütközött össze két személyvonat. 15 óra 25 perckor egy Kazincbarcika felől érkező szerelvény mozdonyvezetője nem vette figyelembe a vasúti tilos jelzést, s miután a vonat megrongálta a vasúti váltót, egy olyan pályaszakaszon közlekedett tovább, ahol szemből érkezett a Miskolcról Kazincbarcika felé haladó járat. Ahogy azt korábban mi is megírtuk, a vonatok végül egymástól összesen 317 méterre álltak meg, így a 230 utas sem sérült meg az incidens során.

Nagyon meglepődött

A tragédiát Smajda Attila váltókezelő előzte meg.

– Nagyon meglepődtem, mikor észleltem, hogy egymással szemben megy a két vonat – emlékezett vissza később az esetre a hős váltókezelő, akinek helytállását emléklappal köszönte meg az eset után Homolya Róbert, a MÁV Zrt. vezérigazgatója és dr. Kriza Ákos, Miskolc polgármestere.

„Az első vágányom foglalt volt, egy tehervonat várakozott rajta, így a Barcikára közlekedő személyvonat a második vágányról haladhatott volna Sajóecseg felé. Ehhez a váltókat kitérőre állítottam, szabad jelzése volt. A Miskolc felé közlekedő tornadáskainak viszont meg kellett volna állnia a bejárati jelző vörös jelzését figyelembe véve. Hát ez neki nem jött össze, és sikeresen felvágta a tizenötös váltót. Ekkor állítottam meg az őrhelyem előtt” – mesélte lapunknak Smajda Attila, majd így folytatta: „Ahogy ez megtörtént, jelentettem a szolgálattevőmnek, hogy itt áll a nádaskai vonat az orrom előtt, és azonnal megkérdeztem azt is, merre jár a barcikai. Mikor hallottam, hogy már elhaladt előtte, tudtam, hogy nincs sok időm, így azonnal vörösre állítottam a kijárati jelzőt, és szaladtam jelzést adni a barcikai vonatnak, hogy mielőbb álljon meg.”

Nem érzi magát hősnek

A Kazincbarcikán élő váltókezelő 2003 óta dolgozik a vasútnál, mégsem emlékszik hasonló esetre az állomáson. Mindezek ellenére, nem érzi hősnek magát.

„Én csak a dolgomat tettem” – hangoztatja Smajda Attila, akit nem csupán talpraesettsége miatt neveztünk, de példaértékű szerénységével is kiérdemelte a helyét a hétköznapi hősök között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában