Hétköznapi Hősök

2019.06.27. 12:00

A krumpliföldre álmodta

Húsz éve érkezett Vámosújfalura a Búzavirág Alapítvány vezetője.

Bánhegyi Gábor

Németh Márta

Forrás: ÉM

A Magyar Tudományos Akadémia dísztermében adta át a Twickel-Zichy Mária Terézia Alapítvány a rangos elismerést, a Jószolgálat-díjat a szociális ágazatban dolgozó személyek és innovatív szervezetek, valamint az önkéntes segítők és közösségek részére.

A díjazottak között ott volt Németh Márta, a vámosújfalui Búzavirág Alapítvány vezetője is.

1997-ben jegyezték be a fogyatékkal élők segítését, foglalkoztatását célzó Búzavirág Alapítványt, amelyet az alapító, Németh Márta úgy talált ki, mint ha pontosan Vámos­újfalura szabták volna.

Elvágyódás

– Sokan a fővárosba vágynak, én akkor nagyon elvágytam Budapestről – mondja Németh Márta. – Elsősorban látássérültekkel kívántam foglalkozni. Az volt az ideológiám, hogy egy kisebb településen telepedjen meg az alapítvány, ahol könnyebb beilleszkedni, ahol például kiszolgálnak a boltban, ami egy látássérült vagy egy vak ember esetében fontos szempont. Emellett fontos volt, hogy legyen óvoda, iskola, orvosi rendelő, közvetlen összeköttetés Budapesttel. Legyen a közelben folyó, erdő, ahová lehet kirándulni, legyen kulturális élet. Ez szépen összeállt a fejemben, már csak egy helyet kellett találni. Akkoriban zajlottak a privatizációk, az egyház számos ingatlant kapott vissza, úgy ­gondoltam, megkeresem a református egyházat, hátha így könnyebben tudok földterületet kapni. Végül eljutottam Vámosújfaluba, ahol dr. Sándor Endre, a település polgármestere és református lelkipásztora azt mondta, ha hozok munkahelyet, kapok az önkormányzattól földet. Így került az alapítvány az óvodához közeli krumpliföldre. 20 éve érkeztem a két nevelt gyerekemmel Vámosújfalura, azóta ez az otthonunk. Ami most áll a területünkön, az már 1997-ben le volt rajzolva – mondja Németh Márta. – Minden épület pontosan ott található, ahol már két évtizeddel ezelőtt elképzeltük. Annyi csak a különbség, hogy a szolgálati lakások nem itt épültek fel. Elég hamar meggyőztek arról, hasznos az, ha a munkahelyem és a lakásom között legalább egy kerítés van, így a közelben építkeztem, a két lakóház helyén pedig fóliasátrak vannak. Van ezenkívül még egy hektár földünk, ott termeljük a kosárfonáshoz az alapanyagokat és a konyhánkat is innen látjuk el. Most még egy merítőműhelyben gondolkozunk, szeretnénk papírgyártással is foglalkozni.

52 dolgozó

A Búzavirág Alapítványnál jelenleg 52 megváltozott munkaképességű dolgozót foglalkoztatnak. Arra is gondot fordítanak, hogy az alapítványnál dolgozók életét érzékenyítő táborok keretében minél többen megismerjék.

– Most az erdei iskolákat keresőket próbáljuk megszólítani. Szeretnénk minél több gyereknek megmutatni magunkat – mondja Németh Márta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában