környezettudatos flashmob

2019.05.20. 07:30

Hulladékmentes bevásárlószombat a piacon

Megyeszékhelyünkről is többen csatlakoztak a hulladékcsökkentési mozgalom országos flashmobjához.

Detzky Anna

Környezettudatos bevásárlók

Fotó: Bujdos Tibor

A Háztartásom hulladék nélkül blog írója, Tóth Andrea kezdeményezésére május 18-án húsz városban invitálták a környezetvédelem iránt fogékony embereket, hogy próbálják ki, miként működik a gyakorlatban a hulladékmentes vásárlás. Miskolcon a Búza téri piac adott otthont a Vásárolj hulladék nélkül 2019-ben is! című villámcsődületnek, amit az egyórás akció előtt és után is fényképpel örökítettek meg a szervezők a közösségi média részére. A vállalkozó szellemű résztvevők vászonszatyrokat kaptak ajándékba. Az akciót a JÖN Alapítvány, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Új Nemzedék Központ által létrehozott „Több leszel, ha teszel!” mozgalom, illetve a Zoltex Kft. támogatta.

 

– Már lassan hároméves lesz a gyerekem, és otthon vagyok vele. Elkezdtem tanakodni, hogy mivel töltsem ki az egyre több szabad­időmet. Körülbelül fél éve megtaláltam a Háztartásom hulladék nélkül nevű Facebook-csoportot és nagyon megtetszettek a céljaik – osztotta meg Pongráczné Váradi Zsófia, a miskolci flashmob koordinátora.

Vegyszerek nélkül

Beszélgetőtársunk arról is mesélt nekünk, hogyan talált rá erre az útra.

– Nem szeretném, ha az utódaim szemétdombon nőnének fel, így már odáig jutottam, hogy a családban nem veszünk palackos vizet, hanem kulacsból iszunk. Emellett egyáltalán nem használok vegyszert, hanem igyekszem természetes anyagokat, például ecetet és szódabikarbónát alkalmazni takarításkor. Vásárláskor pedig kerülöm a nejlonzacskót. Rendszeresen járunk szemétszedésekre is a JÖN Alapítvánnyal, akik úgymond arra vállalkoztak, hogy kitakarítják Magyarországot. A TeSzedd!-akciónak pedig idén már szervezője voltam Szirmán. Ezt a flashmobot most azért tartjuk, hogy a hulladékmentes vásárlást népszerűsítsük és felhívjuk a figyelmet a téma fontosságára – tudatta a helyi koordinátor.

Csináld magad zsákok

Megkérdeztük Zsófiát, hogy a gyakorlatban milyen lépések szükségesek a tudatos vásárlás során.

– Hoztam magammal a helyszínre textilzsákokat, műanyag és fém ételtartó dobozokat, befőttesüvegeket, amibe lencsét, illetve babot szeretnék venni és tojástartót. A tejfölös dobozomat pedig eperrel tölteném meg. Mindezt azért, hogy csomagolás nélkül, a saját eszközeimben tudjam hazavinni az élelmiszereket a piacról. Legutóbb a megmaradt függönydarabokból készítettem szatyrot, amibe zöldséget, gyümölcsöt teszek. Ez a mérlegen is praktikus, mert ugyanúgy ráhelyezhetem, mint a nejlonzacskót, és meg is címkézem. Később pedig újra fel tudom használni, hiszen mosható. A módszer eredményeképpen sokkal kevesebb hulladékunk lesz és rengeteget tudok spórolni. Persze egyik napról a másikra nehéz átállni, mert ez egy új életstílus, amit gyakorolni kell. Sajnos nem minden árus nyitott rá, de úgy veszem észre, hogy egyre többen – magyarázta a miskolci szervező.

Már gyermekkorban

A szombat délelőtti tesztbevásárlásra legalább egy tucat zöldbe öltözött szimpatizáns érkezett.

– Úgy gondolom, hogy ha többen összegyűlünk, annak nagyobb a hírértéke. A nejlonzacskókat már sikerül teljesen kiiktatnom az életünkből és a maradék hulladékot is szelektíven gyűjtöm. Most arra készülök, hogy zöldséget, gyümölcsöt és virágot fogok vásárolni. Kérem majd, hogy a saját zsákomba tegyék, amire remélem, nyitottak lesznek rá a kofák – mondta el érdeklődésünkre Tóth Boglárka.

– Jó lenne, ha később a kisfiam is tiszta bolygón élhetne. Mindig átgondolom a vásárlásainkat, textilzsákot és üvegeket viszek magammal például a tejnek, illetve több természetes anyagot alkalmazunk a ház körül. Novemberben elkezdtem egy 30 napos hulladékmentes kihívást, és igyekszem a szemetet szelektíven gyűjteni. Egyébként anyagilag is jobban megéri, mert sokkal tartósabbak a nem szintetikus csomagolóanyagok. Ráadásul ez nem új keletű dolog, mert már nagyanyáink is így vásároltak – tette hozzá Ásné Polyák Mária.

– Szerintem ha valaki kis korban környezettudatos nevelést kap, akkor később ez már természetes lesz. Mi sajnos később kezdtük, de a fiam biológus és környezetvédő, és vele egymást neveljük ezen a téren. Mindig hordok magammal textilszatyrot, hogyha hirtelen be kell ugranom vásárolni, ne termeljek sok szemetet a nejlonzacskókkal. Emellett gyakran járok biciklivel – tudtuk meg a többi között Káló Ágnestől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában