Környezettudatos életmód

2019.05.31. 11:30

Környezetbarát mosás? Hogyan?

Cikksorozatunk abban igyekszik segíteni, hogyan éljünk környezettudatosabban anélkül, hogy az egész életünket fenekestől felforgatnánk. Helyette alternatívákat igyekszünk mutatni, saját tapasztalatok alapján. 2. rész: a mosás

Bukovenszki-Nagy Eszter

Alternatívák a környezetbarát mosáshoz: ökomosószer, házi mosógél, mosószóda, mosódió, mosószappanmos

Múlt héten indult cikksorozatunk első részében a vásárlás terén mutattuk meg, hogy milyen lehetőségeink vannak, ha környezettudatosabbak szeretnénk lenni.

Ezen a héten a mosással kapcsolatban fedezzük fel a lehetőségeket – a teljesség igénye nélkül.

A vegyszertartalmú mosószerek károsan hatnak a környezetre, hiszen a lefolyóban eltűnve nem válnak köddé, hanem bekerülnek a víz körforgásába és szennyezik azt. Nem mellesleg a bőrünknek sem tesz jót, ha folyton vegyi anyagokkal érintkezik, sokaknak bőrirritációt okoznak ezek a termékek.

De nem csak a tudatos mosószer választással lehetünk környezettudatosabbak: a mosási szokások újragondolása is egy fontos lépés. A megfelelő mosógép és program választásával energiát, vizet és ezáltal pénzt is spórolhatunk. A magas hőfokon történő „főzőprogramokra” ritkán van szükség, a mosógép pedig a legtöbb energiát a víz felfűtésére fordítja. Ha nem indokolt, érdemes alacsonyabb hőfokon és rövid programon mosni, noha ez nyilván függ a ruhák szennyezettségétől. A mosószer és öblítő adagolásával is spórolhatunk, nem feltétlenül kell teletölteni a gép adagolóját, nem lesznek tisztábbak a ruhák tőle, viszont a környezeti terhelést csökkenthetjük vele. Arra is figyeljünk, hogy rendszeresen tisztítsuk és szakemberrel megnézessük a háztartási gépet, hogy mindig a legjobb teljesítményt nyújtsa.

Nézzünk most néhány, általam kipróbált környezetbarát mosószert, amelyekkel ki tudjuk váltani a hagyományosakat. Ezeket kombinálni és váltogatni is lehet természetesen, és érdemes kísérletezni, melyik válik be, hiszen nem egyformák a szokásaink és az igényeink.

1. Ökomosószer

Ökomosószer

A boltok polcain és a webáruházakban a már jól megszokott márkákon kívül rengeteg olyan terméket is találunk, amelyek hatékonyságban nem maradnak el az ismert tisztítószerektől, ellenben alig, vagy egyáltalán nem tartalmaznak vegyszereket. Aki ódzkodik a maga készítette mosógélektől vagy egyéb alternatíváktól, annak ez lehet megfelelő választás. Ugyanúgy használhatjuk, mint a hagyományos mosó- és öblítőszereket, talán annyiban térnek el azoktól, hogy nincs olyan erős illatuk, bár ez is márkától függ.

2. Mosódió

Mosódió

Egyre népszerűbb az Ázsiából származó szappanfa vagy mosódiófa termése, amelyet már évszázadok óta használnak többek között Nepálban, Indiában és Indonéziában. A szállítás miatt azonban nem feltétlenül a legfenntarthatóbb választás, nagyon messziről jön, viszont biológiailag teljesen lebomló. Saponin tartalma miatt nem csak mosásra használható, hanem univerzális tisztításra is, létezik folyékony, szilárd és por formában. A saponin egy természetes felületaktív anyag, ami víz hatására kioldódik a dióból. Mivel egy termésről van szó, illat- és színezőanyagmentes, de van egy enyhe ecetes illata, ez azonban a ruhákon nem érződik. Emiatt ajánlják mellé a mosóparfüm használatát, ami a öblítő környezetbarát változata.

Előnye, hogy olcsó: egy kiló mosódió heti egyszeri-kétszeri használat mellett közel egy évig elegendő, megfelelő tárolás mellett (száraz, de jól szellőző helyen tároljuk) szinte korlátlan ideig megőrzi a minőségét. Mivel nem tartalmaz mesterséges adalékanyagokat, nem okoz irritációt és a mosógépet sem szennyezi, így ritkábban szükséges tisztítani azt.

Hátránya, hogy ha többet teszünk belőle a ruhák közé, azok merevek lesznek, és sárgás foltot is hagyhat, ha kevesebbet, akkor nem biztos, hogy a makacsabb foltokkal elbír. Illetve a színes ruhák idővel megfakulhatnak, főleg, ha mosószódát is használunk. Mivel fehérítő hatása sincs, a fehérítést igénylő textíliákhoz más kezelési módot is be kell vetnünk.

3. Házi készítésű mosógél

Házilag készített mosógél

A folyékony mosószert mi magunk is elkészíthetjük, meglepően könnyen és döbbenetesen olcsón. Az elkészítéshez mosószappanra, mosószódára, szódabikarbónára és vízre van szükség. Körülbelül száz forintból egy liter folyékony mosógélt tudunk csinálni, nagyjából fél óra alatt. Kiürült flakonokba töltjük, így nem kell kidobni az üreset, ezzel is újrahasznosítunk.

Bevallom, én nem vagyok az a nagy kotyvasztó, így kalákában csináljuk egy barátnőmmel: azaz ő csinálja, én pedig örülök neki, és mással viszonzom.

Előnye, ahogy már említettem, hogy roppant olcsó, gyorsan kész van, és a hatása nem maradt el a bolti mosószerekétől. Inkább koncentrátum jellege van, ezáltal kevesebbet kell adagolni belőle, mint a hagyományos mosószerből, tehát ezáltal tovább is tart.

Hátránya, hogy olykor kicsit összeáll a flakonban, elválik a víztől, ezért alaposan fel kell rázni, mielőtt az adagolóba töltenénk. Ettől függetlenül viszont nem maradnak szappandarabkák a ruhákon, ettől nem kell tartani.

Kinek előny, kinek hátrány, de nem kifejezetten van illata, ezért ebben az esetben is érdemes mosóparfümöt vagy ecetet használni. Előkezelésre, folttisztításra a marhaepe szappan az egyik legjobb megoldás, aminek nevével ellentétben egyáltalán nincs sem marha, sem epe szaga. Cserébe az olajtól kezdve a paradicsomon át a vérig mindent kiszed, akkor is, ha esetlen csak napok után vesszük észre a foltot. A másik remek alternatíva erre a folttisztító néven is ismert nátrium-perkarbonátos áztatás.

4. Mosószappan + mosószóda + szódabikarbóna

Mosószóda és ecet, háttérben a mosószappan

Akinek nincs kedve pancsolni, az nagyanyáink módjára külön is használhatja a házi mosógél összetevőit. Szintén egy meglehetősen pénztárcabarát megoldás.

Előnyük, hogy nagyszerű a folttisztító, vízlágyító, szagtalanító hatásuk, és könnyű a használatuk. A mosószappant szilárd alakja mellett egyébként megtaláljuk reszelt és folyékony változatban is, ha nem szeretnénk otthon pepecselni vele. A mosószóda és szódabikarbóna amellett, hogy fehérítő hatású, kapható papírdobozban és nagyobb kiszerelésben is, ami környezetbarát megoldás, ráadásul ezzel is pénzt takaríthatunk meg. Ezeket érdemes együtt használni a legjobb mosóhatás érdekében. Szennyezettebb ruhákhoz talán ez az alternatíva a legjobb, mert a zsírosabb foltokkal is megbirkóznak.

Nézzük, milyen hátrányokkal bírnak. Előfordult, hogy a szappanreszelék nem oldódott fel a vízben, ellentétben a belőle készült folyékony mosószerrel. Ugyanígy a mosószóda, mint a régi mosóporok, 40 fok alatti programon itt-ott megmaradtak a ruhán, mivel meleg vízben oldódik jól. Illetve, ha hosszútávon és csak önmagában használjuk, idővel a fehér ruhák beszürkülhetnek, finomabb anyagokhoz (gyapjú vagy selyem) pedig nem ajánlott.

Mindezek mellett létezik még több más alternatíva is, de ezeket még nem próbáltam, így nem tudok valós képet adni a használatukról, azonban az interneten számtalan más egyéb lehetőségről is olvashatunk. Keressük meg a számunkra legmegfelelőbbet!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában