Hulladékcsökkentés

2019.05.06. 15:34

Dobjuk ki a szemetesünket!

Elhatározás kérdése, hogy tudatos vásárlóvá váljunk és minimalizáljuk a szemetünket.

Detzky Anna

Tóth Andrea a Rákóczi-könyvtárban tartott előadást

A környezetvédelemhez kapcsolódó házi praktikákról tartott előadást Tóth Andrea aktivista, blogger, szerző csütörtökön a megyei könyvtárban. Az előadó személyes tapasztalatait osztotta meg arról, hogyan kerüljük el az óriás szeméthalmokat otthonunkban vagy miképpen hasznosítsuk újra hulladékunkat. Emellett természetes alapanyagokból készült háztartási tárgyakat mutatott be, köztük a tökből kiszárított szivacsot és a disznószőrből előállított kefét.

– Nem vagyok hivatásos környezetvédő, közgazdász a szakmám, de amikor megszülettek a gyermekeim, kezdtem egyre tudatosabban odafigyelni rá, hogy mit adok a kezükbe, mibe öltöztetem vagy mivel etetem őket. A legkisebbnél már tudtam, hogy mosható pelenkát és törlőkendőt szeretnék használni. Aztán bő három évvel ezelőtt olvastam Bea Johnsonról, aki világviszonylatban is nagy hulladékcsökkentő. Napjainkból szintén tudok példát mondani: a tizenhat éves Greta Thunberg hosszú hónapok óta sztrájkol a stockholmi parlament lépcsőjén. A kislány azzal érvel, hogyha a világ vezetői nem tesznek semmit a klímaváltozás ellen most azonnal, az a saját gyerekeik életét fogja tönkretenni – sorolta Tóth Andrea.

Tizedannyi hulladék

Már a vásárlásnál eldől, hogy később mit dobunk ki a szemetesbe.

– A környezettudatosságot kicsiben lehet elkezdeni. Nekem elsődleges célom, hogy egyre kevesebb szemetet termeljünk a háztartáson belül. Mi ötfős családként korábban heti 110 liter kommunális és ugyanennyi nem kommunális szemetet állítottunk elő – mondta a háromgyerekes édesanya, aki a témában könyvet is írt. – Mostanra sikerült elérnem, hogy 90 százalékkal csökkentettem a szemetünket. Sokat segített, hogy naplót vezettem róla. Igyekszem arra törekedni, hogy minél kevesebb csomagolt árut, ugyanakkor újrafelhasználható, természetes alapanyagból készült termékeket vegyek, az életútjukat pedig a lehető leghosszabbra kitoljam, és ezzel rengeteget spórolok. Saját zacskóval járok a boltba, kerülöm a PET-palackokat, felesleges dolgokra nem adok ki pénzt és komposztálok. A váltás abban is segít, hogy a bevásárlóközpontok és a reklámok világából a lassúbb, természetesebb életstílus felé haladjak – magyarázta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában