Interjú: Jobbágy Dániel zenésszel

2019.11.16. 10:00

Kiváló volt a bemelegítés, jöhet már a nagy előadás

Jobbágy Dániel: kiállhatok egymagam, és szuper hangulatot tudok teremteni.

Pap Gyula

Jobbágy Dániel felforgatná még a világot is

Forrás: Helynekem

Fiatal, kezdő zenészként a Helynekem színpadán, Pély Barna lemezbemutató koncertjén kapta a ráhangoló, bemelegítő zenész szerepét, amelyet rendkívül jól fogadott a közönség. Jobbágy Dániel elsőéves egyetemistát az ide vezető útról kérdeztük.

Mit kell tudni Rólad, mióta vagy kapcsolatban a zenével?

Miskolcon élek szüleimmel és négy kisebb testvéremmel. A Lévay József Református Gimnáziumba jártam, most pedig a Miskolci Egyetem elsőéves hallgatója vagyok és mérnökinformatikát tanulok. Hobbijaim a versenykockázás (Rubik-kockázás) és a zenélés. Már óvodás koromban elkezdtem zenét tanulni, iskolás koromban zeneiskolába jártam zongorázni, majd autodidakta módon gitározni tanultam.

Hogyan kerültél közelebb a könnyűzenéhez, milyen előadók befolyásoltak?

Kezdő gimnazistaként találkoztam a modern könnyű­zene nagyjaival, köztük az Imagine Dragons csapattal – ott voltam a Budapesti koncertjükön, amit a Smoke and Mirrors turné keretében rendeztek –, és úgy hiszem, ők voltak azok, akik azóta is nagyban befolyásolnak engem; de mégis aki miatt belevágtam az egyéni projektembe, az Ed Sheeran.

Miben éreztél hasonlóságot vele?

Ugyanolyan technikával koncertezett az elmúlt években, amit én is használok: ez a Looper (vagy LoopStation). Ez egy olyan pedálszerkezet, aminek a segítségével élőben úgy el tudok játszani dalokat, hogy az egy zenekar hatását keltse. Egy – ha úgy tetszik – felvevőkészülék, amivel élőben felveszem a sávokat, és ezek ki- és bekapcsolásával eljátszhatom a dalokat. A sávokra felvehetek dobot (beatbox vagy egyszerűen a gitáromon dobolok), énekhangot, elektromos gitárt vagy a gitáromat. Leginkább az fogott meg ebben az előadási formában, hogy egyszerűen csak kiállhatok egymagam a színpadra, nem kell hozzá senki más, és mégis szuper hangulatot tudok vele teremteni.

Fontos a jó angol, és hogy megfelelő számot válassz a feldolgozáshoz. Mik a szempontjaid?

Az angolt harmadikos korom óta tanulom. A számoknál fontos szempont nálam az, hogy mennyire közkedvelt, illetve milyen a zenei világa vagy mi a mondanivalója, és persze a legfontosabb, hogy mivel a koncertem a Looper köré épül, megvalósítható-e a pedállal. Vannak számok, amiknek a hangulata visszafogottabb vagy csak szimplán jól hangzik az, ha csak gitározok hozzá, ezeknél persze nem használom a pedált, így stílusosabb.

Hogyan kerültél kapcsolatba Pély Barnával?

Nyáron a Helynekem meghirdetett egy eseményt, a Helyneked Teraszt, ahova olyan zenészeknek lehetett jelentkezni, akik ki szeretnék próbálni magukat közönség előtt is. Én is jelentkeztem erre, és olyan jól sikerült az a félórás koncert, hogy lehetőséget kaptam a Helynekemtől: felajánlották, hogy felléphetnék Pély Barna előtt mint „előzenekar”, ami azért vicces, mert Barna is a Looper segítségével szokott koncertezni. Ezt nagy örömmel el is vállaltam, a koncert pedig nagyon jól sikerült.

Mi volt a siker titka, milyen érzésekkel zárult a koncert?

Én feldolgozásokat játszottam és kicsit utcai hatást keltettem, míg Barna a Loopert egy teljesen más szinten használta, és a dzsesszes stílusa egy lélegzetelállító koncertet eredményezett – amit nagy meglepődésemre- a mi közös koncertünkként jellemzett.

További tervek zenében és zenén kívül?

A diploma megszerzése után lehetőség szerint el szeretném végezni a teológiát, de ezek mellett sosem hagynám abba a zenélést. A közeljövőben szeretnék saját dalokat írni és minél több helyen fellépni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!