Nem őrzik, hanem használják

2021.08.15. 13:00

Erdélyben szervezett szabadegyetemet a Hagyományok Háza

Az augusztus 8-án megrendezett szimpóziumnak Mikháza adott otthont. Az esemény öt helyszínén mintegy harminc program közül választhattak az érdeklődők.

Forrás: Hagyományok Háza

Fotó: Kinda Botond

Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója új hagyományőrző periódust vizionált a mikházi szabadegyetemet megnyitó előadásában és az azt követő beszélgetéseken. Megítélése szerint húsz év után válaszúthoz érkeztek a tekintetben, hogyan tudnak társadalmi szinten hatást gyakorolni a hagyományok továbbélésére. Az intézmény vezetője

hangsúlyozta a hagyományok visszatanításának fontosságát, mivel a Kárpát-medence nagyobbik részén a hagyomány már nem él a mindennapokban.

Ez új szemléletű munkát jelent, amelynek – az új generációk belépésével – sohasem lehet vége. A tennivalók első körében a népzenét és a néptáncot említette, második körben a kézműves tevékenységekre utalt. Megítélése szerint ez a program méltó módon vette fel Kallós Zoltán nevét.

Kelemen Zoltán az előadását tartja
Fotó: Kinda Botond / Hagyományok Háza

Pávai István népzenekutató Táncházas babonák címmel megtartott előadásához kapcsolódóan kiemelte: „Sokan küzdenek a táncházzal és színpadi néptánccal kapcsolatos terminológiával: hagyományápolás vagy hagyományőrzés. Az a véleményem – egyetértésben Sebő Ferenc barátommal –, hogy a rabokat őrzik és a betegeket ápolják. A hagyomány talán nincs ilyen keserves állapotban: óriási mennyiségű gyűjtött anyag áll rendelkezésre, amely egyébként az interneten is hozzáférhető, és akiknek erre van szükségük, azok bőséggel tudják használni, és nagyon sokan élnek is a lehetőséggel. Tehát ne a zene és a tánc rabjai, betegei legyünk, hanem használjuk őket, hiszen e hagyományok évszázadokig szolgálták a köz javát.”

2021 tavaszán jelent meg Fábián Éva portrékötete …odaküjjel Andrásfalán címmel. A mesemondót a kötet szerkesztője, Németh Nóra mutatta be, a művész énekes-mesés előadással kedveskedett közönségének. Az élő szót egy dokumentumfilm követte, a filmkockák visszaidézték életét, pályafutását.

A szabadegyetem helyszíne

A Maros megyei Mikháza kiválasztása is szimbolikus, hiszen a település az erdélyi magyar kultúra egyik bölcsője: a Felső-Nyárád menti „Szentföld” központjában a ferencesek 1636-ban építették fel első kolostorukat. A rend élén olyan kiváló tudósok álltak, mint Kájoni János, a Cantionale Catholicum és a róla elnevezett Kódex szerzője. A rend az oktatás területén is úttörő szerepet vállalt, a kolostorban indult el az az iskolai oktatás, amely később a marosvásárhelyi katolikus gimnáziumban vált példaértékűvé. A település számos neves szülötte öregbítette Mikháza hírnevét: Kacsó Sándor újságíró, aki gazdag életpályáján többek között a Brassói Lapok és a Romániai Magyar Szó főszerkesztőjeként vállalt felelősséget az erdélyi magyarságért, és Széllyes Sándor, aki a legendás Székely Népi Együttes vezéralakjaként ápolta szülőföldjén és vitte el a nagyvilágba ősei kultúráját.

Gál Boglárka múzeumpedagógus az Országos Népművészeti Kiállítás virtuális bemutatásáról számolt be. Az elmondottak szerint a múzeumpedagógiában – a hagyományokat közvetítve – ajánlott a gyerekekkel az általuk ismert nyelven szót érteni. Elengedhetetlen tehát a digitális eszközök használata a foglalkozásokon. Viszont a tradíciókat érdemes „hagyományos úton” bemutatni, tehát az arany középút megtalálása lehet a megoldás. Az informatikában új, egyszerűen kezelhető felületek állnak rendelkezésre, így informatikus segítsége nélkül is könnyen szerkeszthető információs felületek alakíthatók ki.

A szakmai programok fontos részei voltak a konzultációk és a kerekasztal-beszélgetések. Györfi Erzsébet népdalénekes például az erdélyi népdaléneklési versenyekről szóló fórumot moderálta. A résztvevők elméleti kulcskérdéseket vitattak meg és az énekversenyek zsűrizésének szempontjait is egyeztették.

A résztvevők és a vendégek gyermekeit, valamint a faluból betérő apróságokat is népzenei és kézműves programok várták
Fotó: Kinda Botond / Hagyományok Háza

A szabadegyetem igazi színfoltjai voltak a gyermekfoglalkozások. A szervezők, vendégek elhozták apróságaikat, de a falubéli gyerekek is belátogattak a programokra. Az asztaloknál népi motívumok rajzolása, színezése kötötte le a kicsiket, mások gyapjúból nemezkulcstartókat, karkötőket készítettek emlékül. Tálas Ágnes és Kiss Zsolt táncoktatók népi játékokkal kedveskedtek a gyerekeknek, ezt követték az énekek és tánc.

A program a Maros Művészegyüttes Közös kincs – Dalvándorlás furulyákra, énekesekre, táncosokra és zenekarra című műsorával ért véget.

A legfontosabb eredmény, hogy idén ismét meg tudták tartani

„Nagyon jó érzés volt itt lenni és látni a kollégák aktivitását„ – értékelte a történteket Hont Angéla, a Hagyományok Háza Szervezési és Kommunikációs Főosztályának vezetője A nagyközönség megszólítása, avagy hogyan keltsük fel az érdeklődést a néphagyomány iránt? című előadása után. Hozzátette, a jelenlevők legtöbbje az Erdélyi Hagyományok Háza munkatársai közül került ki, de más erdélyi és magyarországi szakemberek is jelen voltak az előadásokon és az azt követő beszélgetéseken.

A Maros Művészegyüttes műsorával ért véget a szabadegyetem
Fotó: Kinda Botond / Hagyományok Háza

„A mikházi program legfontosabb eredményének tartom, hogy kényszerű kihagyást követően idén meg tudtuk valósítani” – foglalta össze a nap jelentőségét Sándor Ildikó szervező, a Hagyományok Háza Népművészeti Módszertani Műhelyének vezetője, hozzátéve: „Előrelépésnek tartom, hogy a közben megalakult Erdélyi Hagyományok Háza szakemberei aktívan kapcsolódtak be a rendezvénybe, és a szakmai események egyben továbbképzésüket is szolgálták. A szigorúan vett program mellett a jelenlevőknek személyes beszélgetésekre is maradt lehetőségük. Ezek a kötetlen találkozások és informális kapcsolatok már a következő időszak munkáját alapozzák meg. A munkánk eredményének tartom, hogy többen először kényszerűségnek tekintették a vasárnapi találkozót, de távozás előtt már hasznosnak ítélték az ittlétet, amelynek már a folytatására számítanak.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában