haon-sportoldal

2013.05.25. 10:10

"Kivívták" a dobogót

Két ezüsttel és egy bronzzal tértek haza Horvátországból a DHSE párbajtőrösei.

Két ezüsttel és egy bronzzal tértek haza Horvátországból a DHSE párbajtőrösei.

Splitben tartottak május 18-án Satelit Világkupát, ahol a Debreceni Honvéd Sport Egyesület versenyzői is részt vettek. Míg női párbajtőrben Mihály Kata második, Zavoda Dóra pedig harmadik lett, addig Serra Solt a férfiak között a dobogó második fokára állhatott fel.

Egymással vívtak

Mihály Kata az első körből harmadikként jutott tovább és az egyenes kieséses szakaszban egy magyar, illetve egy horvát lányon keresztül vezetett az út az elődöntőig, ahol ismét egy magyar párbajtőröző, mégpedig csapattársa, Zavoda Dóra várta őt. Végül egy küzdelmes asszó után Mihály Kata jutott be a fináléba, ahol végül német ellenfelével, Julia Kirschen-nel szemben alulmaradt.

– Jó köröm volt a táblán és a döntőbejutásért is jó ágam volt – beszélt tapasztalatairól Mihály Kata. – Azonban néha saját ellenségem is voltam, hiszen az első ellenfelemmel szemben könnyedebben is nyerhettem volna. Viszont az utána következő horvát lány nagyon nehéz feladat volt, ahogy Dóri is az elődöntőben. A német ellenfelem a fináléban viszont már nagy falat volt, de szerintem verhető lett volna. Kicsit figyelmesebbnek kellet volna lennem, mert kaptam pár elkerülhető tust, talán nem kellett volna neki ugranom. Ennek ellenére szerintem jól sikerült a verseny. Az előző évekhez képest látni lehet a fejlődést, viszont így is csak félig vagyok elégedett.

Mihály Kata csapattársa, Zavoda Dóra is remek eredményt ért el, hiszen bronzéremmel térhetett haza. Az első körből hetedikként kvalifikálta magát az egyenes kieséses szakaszba, ahol először egy szerb, majd egy brit párbajtőrössel kellett vívnia. Végül az elődöntőben, egy szoros csatában pont Mihály Kata győzte le őt.

– Örülök a harmadik helyezésnek, hiszen ez erőt adhat majd az U23-as Eb-re is – mesélt a tornáról Zavoda Dóra. – Természetesen jobb lett volna, ha a döntőig jutok. Katával már jól ismertük egymást, így nem tudtunk egymásnak meglepetést okozni és az ellene megvívott asszóm volt a legnehezebb a tornán. Most neki jobban jött ki a lépés.

Mihály Kata és Zavoda Dóra részt vesznek majd a válogatottal az U23-as vívó Európa bajnokságon a lengyelországi Torunban.

Hátsérüléssel második

Splitben nemcsak a lányok, de Serra Solt is remekül teljesített, hiszen ezüsttel térhetett haza. Az első körben ugyan két vereséget összeszedett, de az egyenes kieséses szakaszban két szlovén ellenfelét és a táblán, az első helyen bejutó szlovák vívót, Alexander Gejmovsky-t is le tudta győzni. Az elődöntőben viszont egy nagyobb feladat jutott Serra Soltnak, hiszen az olimpiát is megjárt, brazil Athos Schwantes-szel kellett megküzdenie, de végül bejutott a fináléba. A döntőben viszont a debreceni párbajtőrözőnek nem sikerült megvernie az osztrák Jorg Mathe-t.

– Kisebb hátsérüléssel mentem a tornára, amely miatt egy kicsit korlátozva voltam – mondta Serra Solt. – A legnehezebb asszóm egyértelműen a brazil olimpikonnal volt, de összeszedtem magam erre a párharcra. Az ellenfelem az elején egy kicsit ellépet, de észrevettem egy hibát nála, amelyet kihasználtam és végül sikerült nyernem ellene. A döntőben az osztrák párbajtőröző okosan vívott és már sajnos én is nagyon fáradt voltam. Kicsit elkeseredtem, hogy nem jött össze az arany, de nagy önbizalmat adott ez a torna és egy jó önismereti tréning is volt egyben.

Makranczi László

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!