Folyamatosan napirenden vannak a teendők

<p>Hajdúböszörmény - Folyamatosan napirenden van a belvíz, talajvíz kérdése Hajdúböszörményben. Lakóházakat és több ezer hektár értékes mezőgazdasági területet érint ez a helyzet.</p>

A 2010-es évben lehullott rendkívüli mértékű csapadék hatására a városban extrém módon megemelkedett a talajvíz szintje, olyan helyeken is víz van a pincékben, aknákban, ahol eddig soha nem volt. Ezen kívül a belterületen is megjelentek a felszíni vízelöntéses területek, a belvizek.
A város képviselő testülete január 13-án rendkívüli ülést tartott. Az eddig megtett intézkedésekről a folyamatos feladatokról Dr. Cs. Varga László alpolgármester, Dr. Ficsor László jegyző és Kathi Imre a Városüzemeltetési osztály vezetője tájékoztatott.
A már megtett intézkedéseket az alábbiak szerint lehet összefoglalni:

A helyzet kezelése és enyhítése érdekében életre hívta az önkormányzat a rendkívüli belvízvédelmi közmunkaprogramot és megalkotta a cselekvési tervet.

Elkészítették a város teljes csapadékvíz-elvezető csatornahálózatának tervdokumentációját, ennek alapján tudták elkezdeni a konkrét munkálatokat.

Július óta folyamatosan szivattyúzták a 35. számú út menti régi kubik gödrökből a talajvizet. Az így kiemelt vizet a főút mellett húzódó zárt rendszerbe, majd ezen keresztül a Brassó ér északi ágába továbbították.

A Damjanich utcán „drain-rendszer”-t építettek ki, mely folyamatosan vezeti a talajvizet, és mintegy 2 m mélyen tartja azt a talaj szintje alatt. A rendszer hatékonyságát a lakók és szakemberek is bizonyították, így a jövőben ezen rendszer kiépítésének létjogosultsága lehet a talajvizes területeken a város szinte minden pontján, melyhez az önkormányzat keresi a pályázati lehetőségeket.

Az Északi-Lucernásban kiépítésre került egy csapadékvíz-elvezető csatorna, amelynek nyílt szakaszai talajvíz megcsapolást látnak el jelenleg is.

A közmunkaprogram keretében kotrást végeztek a Brassó-ér északi ágán, illetve a Külső-Dorogi út mellett található csatornán is, ahol 30 fő közcélú munkás kaszálást és tisztítást hajtott végre.

Kitisztításra került a déli-lucernási övárok, amely a talajvíz megcsapolásban is szerepet játszik.

Elkészült a Salgótarján utcai 1-0-0 jelű főgyűjtő csatorna, Désány I. utca-Szoboszlói utca közötti szakasza, mely már biztonságosan tudja levezetni a Középkert és Kisböszörmény településrészek teljes csapadékvizét.

Hajdúviden 2010-ben többször is beavatkoztak a Vidtelke utca belvíz elöntése miatt. Először szivattyúzás, szippantás és homokzsákolás történt, majd a Helyi Védelmi Bizottság döntése érdekében megkezdődött egy végleges vízelvezető árok kiépítése.

A lakóingatlanok biztonságos használata és közegészségügyi problémák miatt 2010. decemberétől kedvezményes szippantást vezetett be az önkormányzat, azokon az ingatlanokon, ahol a szennyvízcsatorna-hálózat még nem került kiépítésre és 30 napon belül legalább 2 db számlával tudták igazolni a szennyvízszállítási költségeket. A szolgáltatást 2010. december 31-ig működtették, melyet mintegy 90 lakos vett igénybe, elsősorban a Középkert és a Déli-Lucernás utcáiból. Indokoltsága 2011. évben is megmaradt, ezért az idei évre is meg hirdették a kedvezményes szennyvízszippantást az alábbi, módosított feltételekkel:
- a szolgáltatás csak azon lakóingatlanokon vehető igénybe, ahol a szennyvíz gerincvezeték még nincs kiépítve, illetve a rácsatlakozási lehetőség még nem biztosított
- a lakos a tárgyhónapra rendelkezik legalább 2db (az ivóvíz tárgyhavi fogyasztásának mennyiségét kitevő) teljes áru szennyvízszippantási számlával
- a fentiek teljesülése esetén a lakos az igényét jelzi a Városi Vízmű felé, aki a tárgyhónapban 2db kedvezményes díjazású szippantást végezhet az adott ingatlanon.

Hajdúböszörményben elfogadásra került a 2011. évi belvízvédelmi intézkedési terv, melynek legfontosabb elemei a következők:

A korábbi években elkészült tervek vízjogi létesítési engedélyének felülvizsgálata, a 2011. évi pályázatok előkészítése érdekében, szükség esetén meghosszabbítása, a szükséges engedélyek, hozzájárulások beszerzése (különös tekintettel a MÁV hozzájárulására)

A város belterületén lévő vízelvezető árkok, átereszek állapotának felmérése, nyilvántartás elkészítése és azt követően folyamatos ellenőrzése a Közterület felügyelők bevonásával, szükség esetén az ingatlantulajdonos felszólítása.

A város területén található intézmények, cégek és vállalkozások szellemi, fizikai és technikai kapacitásainak feltárása, a lakosság bevonása, mellyel közre tudnak működni a belvízhelyzet megoldásában.

A területileg illetékes önkormányzati képviselők a körzetben megkezdődő vízelvezetési munkálatok előtt lakossági fórum keretében tájékoztassák az ott élőket, lehetőség szerint vonják be őket a költségek viselésébe (tipikusan a kapubejárók és átereszeinek helyreállítása, illetve cseréje). 

Az egyes választókerületekben az önkormányzati képviselők bevonásával „ároktisztító napok” szervezése, melyhez szakmai segítséget vízügyi szakember bevonásával nyújtanak (szintezések elvégzése, szakmai irányítás). Célja az adott utcaközösség érdekét is szolgáló, a jogszabályban is előírt kötelesség teljesítése. Erre elsősorban ott lesz lehetőség, ahol korábban lefolyással és befogadóval rendelkező árkok voltak. Másodsorban a szikkasztók tisztítását is szolgálhatja.

A városi csapadékvíz elvezető hálózat megvalósítására, felújítására, létesítésére irányuló pályázatok figyelése, pályázat benyújtása

A városból kivezető, önkormányzati tulajdonú és üzemeltetésű főgyűjtő csatornák medertisztító kotrása (Brassó-ér északi ága, V-0-1 külső szakasza a Vidi-érig)

Sikeres pályázat esetén a vízügyi létesítmények felújítására, létesítésére irányuló műszaki tervek, dokumentációk megrendelése, szükséges engedélyek, hozzájárulások beszerzése.

A közfoglalkoztatási pályázatok lehetőségeinek figyelembe vételével karbantartási ütemterv készítése a város vízügyi létesítményeire.
-HAON-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!