Hajdú-Bihar

2016.09.26. 16:55

A legrégebbi tanodákat gáncsolta el a kormány

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza, Told - Meglepő eredményt hozott az Emberi Erőforrások Minisztériuma a kifejezetten a tanodák támogatására kiírt EFOP pályázata: ugyanis éppen a tapasztalt, számos korábbi tanodapályázaton nyertes civil szervezetek projektjei nem kapnak az 5,3 milliárd forint szétosztandó támogatásból. A nyertesek hivatalos névsora egyelőre nem nyilvános. Neuberger Eszter cikke az Abcúgon.

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza, Told - Meglepő eredményt hozott az Emberi Erőforrások Minisztériuma a kifejezetten a tanodák támogatására kiírt EFOP pályázata: ugyanis éppen a tapasztalt, számos korábbi tanodapályázaton nyertes civil szervezetek projektjei nem kapnak az 5,3 milliárd forint szétosztandó támogatásból. A nyertesek hivatalos névsora egyelőre nem nyilvános. Neuberger Eszter cikke az Abcúgon.

Mint azzal korábban is foglalkoztunk, fél éve várt már a tanodás világ az Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Programjának (EFOP) kifejezetten tanodák működését támogató pályázatának eredményeire. Az 5,3 milliárd forint állami támogatás szétosztásáról döntő pályázati eredmények szerdán végre megérkeztek: 1077 pályázóból 177 pályázó kapta az egyenként 25-30 millió forintos, két éves projektidőre szóló támogatást.

Az eredmény azonban gyakorlatilag sokkolta a hátrányos helyzetű gyerekek délutáni oktatásával foglalkozó szervezeteket: számos olyan nagy múltú, rutinos szervezetnek bukott el ugyanis a pályázata, akik évek óta sikeresen üzemeltetik tanodáikat.

Hiába pályázott a működéshez szükséges állami támogatásra például az L. Ritók Nóra vezette Igazgyöngy Alapítvány 5 éve működő Toldi Tanodája, a 2009 óta működő Gilvánfai Tanoda, és a 15 éves tapasztalattal rendelkező alsószentmártoni Szent Márton Tanoda.

Megdöbbentő, hogy a tanodavilág vezető tanodái nem nyertek a pályázaton – olyanok, akiktől mindenki tanulni szokott. Nem tudom megmondani, hogy koncepció volt-e, vagy csak a bírálási szempontrendszer hibás úgy ahogy van, de óriási károkat okoz a tanodás világnak, hogy ez a kör most kiszorul a támogatottak közül”

– mondta az Abcúgnak Szűcs Norbert, a magyarországi tanodákat összefogó ernyőszervezet, a Tanodaplatform egyik vezetője. A platformnak összesen 86 tanoda a tagja, amelyből 48-ról tudják Szűcsék, hogy indult most az EFOP-pályázaton – az eddigi visszajelzések szerint ebből mindössze hat nyertes pályázat lett.

Mint azt korábbi cikkünkben is írtuk, komoly működési válságot okozhat a projektalapú finanszírozástól függő tanodáknak, ha elesnek egy ilyen volumenű állami támogatástól. Szűcs Norbert úgy látja, a nagyobb szervezetek, egyházak által működtetett tanodák csökkentett üzemmódban valószínűleg képesek lesznek fent maradni valahogy, a náluk kisebbek viszont majdnem biztos, hogy meg fognak szűnni. Ők egyébként is az utolsó energiáikat mozgósították már az előző pályázati ciklus lejárta óta eltelt másfél évben is – tette hozzá Szűcs Norbert, aki szerint a mostani fiaskó azt az üzenetet sugározza a tanodás világ számára, hogy felesleges a munkájuk.

Nem érzem úgy, hogy szakmailag elszúrtunk valamit. A kollégáim a legjobb tudásuk szerint írták a pályázatot, a tanodás világon belül mások számára is mérvadó módszertanunk szerint”

– nyilatkozta az Abcúgnak L. Ritók Nóra, a Toldon tanodát üzemeltető Igazgyöngy Alapítvány vezetője. Az Igazgyöngy az ország egyik legsikeresebben működő tanodáját működteti, neve van a szakmán belül – mégsem nyertek eddig egy állami tanodapályázaton sem. A mostani pályázat sikertelensége viszont különösen nehéz helyzetbe hozza őket: 4 fejlesztő pedagógus éves bér- és útiköltségét kell valahonnan máshonnan előteremteniük, ami évi 10 millió forintra rúg a Toldi Tanodában.

Bár hivatalos adatok erre vonatkozóan nincsenek, a támogatottak köréből kimaradó tanodák vezetői szerint több olyan tanoda is nyert a pályázaton, amelyek a közelmúltban, teljesen újonnan szerveződtek, tehát mindenféle tapasztalat nélkül fognak neki pályázati pénzből a munkának.

Abban a helyzetben, amikor európai uniós szinten kötelezettségszegési eljárás van folyamatban Magyarországgal szemben a szegregált oktatás fenntartása miatt, különösen szomorú, hogy éppen a tapasztalt tanodások lába alól húzzák ki a talajt”

– kommentálta s helyzetet L. Ritók.

Az EFOP-pályázat nyerteseinek hivatalos listáját és az értékelés szempontjait a Tanodaplatform nevében Szűcs Norbert a napokban elkérte a minisztériumtól, ahol azt ígérték, a bírálatok elektronikus rögzítése után foglalkoznak közérdekű adatigénylésükkel.


Országszerte 200 tanoda működését sodorja veszélybe, hogy már lassan fél éve késnek az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt, kifejezetten a tanodákat támogató pályázat eredményei, ezáltal a nyertesek kifizetése is. Sok tanoda már a működőképesség szélén áll, és így nem is tudják hozni azokat az eredményeket, amelyeket a támogatás fejében a pályázat kiírói is elvárnak tőlük

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!