Hajdú-Bihar

2013.06.16. 10:52

Nézőpont: Tartozik és követel

<em>Az infúziós (de legyen laboratóriumi, katéterező vagy dializáló) készülékek szállítói teljesítik a megrendeléseket, majd hónapokon át senki nem fizetik ki azokat. Ismert „nóta” az építőiparból és sok más ágazatból</em>. <strong>Szabó Katalin írása</strong>.

Az infúziós (de legyen laboratóriumi, katéterező vagy dializáló) készülékek szállítói teljesítik a megrendeléseket, majd hónapokon át senki nem fizetik ki azokat. Ismert „nóta” az építőiparból és sok más ágazatból. Szabó Katalin írása.

Maradva az egészségügynél: a készülék gyártója mégis szállít, mert, ha kiszáll, „meghal”. Hitelt vesz fel a gyártáshoz, nem fizeti be a közterheket, de a megrendelőt kiszolgálja. Ha ugyanis nemet mond, többé biztosan nem kap megbízást.

Tartozik tehát az államnak, mert az állam tartozik neki: a kórházakat ugyanis – az Orbán kormány törvényei alapján – az állam finanszírozza. A tartozás persze nem új keletű, így volt ez a szocialisták kormányzása idején is. A Fidesznek most az a taktikája, hogy szigorúan fogják a gyógyszerkasszát, s az ott megtakarított pénzből év végén kifizetik a kórházak adósságainak egy részét.

Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára a Naplónak azt mondta, javasolták már a tartozások „összevezetését”, de nem volt rá fogadókészség. Ami érthető, hiszen akkor a példa alapján más szervezetek is fellépnének ezzel az igénnyel.

Így aztán az oktatásban, egészségügyben stb. mutatkozó finanszírozási hiányosságok lassan olyan romlást idéznek elő, amit nem lehet majd egy ortodox vagy unortodox törvénnyel megszüntetni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!