Hajdú-Bihar

2013.02.01. 15:35

Új kút készülhet a rendelőnél

Debrecen-Haláp - Hosszabb távon terveznek megoldást a haláp-nagycserei vízellátás megoldására.

Debrecen-Haláp - Hosszabb távon terveznek megoldást a haláp-nagycserei vízellátás megoldására.Hétfőn reggelre (január 28.), amikor megjelent cikkünk a halápi vízellátás problémáiról, illetve az orvosi rendelő muzeális szivattyúja körüli gondokról, az áramellátás is megszűnt a rendelőben. Úgy tudni, oka épp a szivattyú újbóli üzemzavara volt, és – mivel a fűtési rendszer is elektromos vezérlésű –, aznap tizenegynéhány fokban folytak a vizsgálatok. Estére megjavították a hibát, a helyzet azonban nem rendeződött megnyugtatóan.

Ballonnal

– A halápi orvosi rendelő kútjának január eleji meghibásodása után megvizsgáltuk, mit lehet tenni. Múlt héttől kezdve két 60 literes ballonnal viszünk rendszeresen vizet a rendelőhöz, hogy ivásra, kézmosásra, szociális célokra legyen – tudtuk meg Varga Lászlótól, a városfejlesztési főosztály vezetőjétől.

– A polgármesteri hivatal január 30-ai vezetői ülésén benyújtottam egy javaslatot, ebben 1,5 millió forintot kértem egy új kútra a rendelőhöz. Remélhetőleg hamarosan elindul a folyamat és egy gyorsított eljárásban még ebben a fél évben elkészül a kút. Addig ballonos vízzel oldjuk meg az ellátást.

Megjegyezte: elvileg nem az önkormányzat, hanem a VESZ Egészségügyi Kht. feladata az orvosi rendelők működési feltételeinek biztosítása, azonban tisztában vannak azzal, hogy a VESZ-nek nincs pénze a kút elkészítésére.

Tervkészítés

A településrész vízellátási gondjaival kapcsolatban Varga László elmondta: a város 2013-as költségvetéséhez javaslatot tett 25 millió forint előirányzat elkülönítésére, a vízvezeték Halápra történő kivitele és az ottani belső hálózat kiépítése terveinek elkészítésére. A költségvetést a közgyűlés február 28-án tárgyalja.

Hozzátette: a 80-as évek közepén történtek számítások egy törpe vízmű létrehozására, de már akkor úgy találták, olcsóbb a vezetéket odavinni Halápra. (Ányos József, a tervDebreceni Vízmű Zrt. vezérigazgatójának nyilatkozata szerint ma hasonló a helyzet - Napló, január 28.).

– A panoráma útig megvan a vízvezeték, onnan, mintegy 7 kilométernyi szakaszt kellene építeni, illetve Halápon a hálózatot kiépíteni. Ennek költségét 180-200 millió, vagyis családonként 1 millió kétszázezer forintra becsüljük. Ez azonban még csak azt jelenti, hogy az udvarokra bevisszük a vízcsövet: telken belül még további elvezetés, aknakészítés szükséges, ami ingatlanonként 70-80 ezer forintos költség lehet. Nem tudni, hányan vállalják majd ezt.

Lezárt kutak

Varga László emlékeztetett rá, hogy Debrecen külterületein nagyjából 200 közkút van, ezek azonban gyakorlatilag le vannak zárva. Sokat közülük egyszerűen elloptak a fémgyűjtők, illetve ahogy egyre több kút készült a házaknál, egyre kevésbé használták őket, ezért a bennük levő víz pangott, elszennyeződött, magas tisztítási költséget maga után vonva.

HBN-SzT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!