Hajdú-Bihar

2013.02.12. 18:31

Pancsolt gázolajjal, csempészcigivel kell elszámolnia

Debrecen - Tárgyalási szakaszban a bedőlt Anita Tranzex vezetője elleni büntetőeljárás.

Debrecen - Tárgyalási szakaszban a bedőlt Anita Tranzex vezetője elleni büntetőeljárás.

 Valamennyi vádpontban elismerte büntetőjogi felelősségét a 2008-ben csődbe ment Anita Tranzex Kft. egyik vezetője, T. Miklós kedden a vele szemben első fokon eljáró Debreceni Törvényszéken. Kelet-Magyarország korábbi legnagyobb, mintegy 200 kamionnal dolgozó, s legalább ennyi embernek munkát adó cégének irányítóját különösen nagy értékű jövedéki termékre, üzletszerűen, folytatólagosan elkövetett jövedéki orgazdasággal és öt rendbeli szerzői jogok megsértésével vádolja az ügyészség, bár utóbbi bűncselekmények (néhány számítógépes program illegális birtoklása) súlya messze eltörpül ahhoz képest, hogy a Vámospércsi úti telephelyen százmillió forintot meghaladó értékű magyar adójegy nélküli dohányárut és csaknem 180 millió forintnyi illegális üzemanyagot foglaltak le a vámosok 2008 júliusában.

A nyomozást nehezítette, hogy T. Miklós és felesége – a cég ügyvezetője papíron az asszony volt, de valójában csak a könyvelést irányította – a milliárdos tartozást felhalmozó családi vállalkozás bedőlését követően hónapokra Spanyolországban húzódott meg, és a férfi csak azután adta fel magát Debrecenben, hogy körözést adtak ki ellenük.

Állampolgári jelzésre

Az első fokon eljáró Debreceni Törvényszéken kedden a vádirat, a vádlott korábbi vallomásainak és a kirendelt igazságügyi szakértők szakvéleményeinek ismertetésével elkezdődött a különösen nagy értékű jövedéki termékre, üzletszerűen, folytatólagosan elkövetett jövedéki orgazdasággal és öt rendbeli szerzői jogsértéssel vádolt T. Miklós elleni büntetőper. Az egykor 200 járművel dolgozó, országosan is jelentős fuvarozó céget vezető 52 éves férfi dr. Bakó József bírónak úgy nyilatkozott, hajlandó vallomást tenni és egy ideig válaszolt is a kérdéseire, ám azután – mikor a bíró mélyebben boncolgatni kezdte volna a vádirat egy kérdéses pontját – meggondolta magát.

A vád szerint a jelenleg fia debreceni szállítmányozási cégénél menetirányítóként tevékenykedő, szakmájára nézve karosszéria-lakatos T. Miklós volt az, aki a 2008-ban csődbe ment Anita Tranzex Kft. mintegy kétszáz munkatársának napi tevékenységét szervezte, irányította, gondoskodva a családi vállakozás napi működéséhez elengedhetetlen beszerzésekről. A vádlott 2008 előtt megállapodást kötött a vámhatósággal a lefoglalt gépjárművek és termékek őrzéséről, tárolásáról, valamint arról, hogy közreműködnek a vám- és pénzügyőrség által elcsípett magyar adójegy nélküli cigaretta és ásványolaj megsemmisítéséről a Vámospércsi úti telephelyen.

2008 júliusában a Debreceni Fővámhivatal Mobil Ellenőrző Csoportja állampolgári bejelentésre megjelent a telephelyen, és egy illegális üzemanyagtöltő kútban, valamint a cég gépjárműveinek tankjában sok ezer liter pancsolt gázolajat talált. Egy feljegyzésből kiderült, hogy a vállalkozás kocsijait legalább egy hónapon át ebből a kútból tankolták.

A heteken át tartó ellenőrzés keretében a pénzügyőrök a telephely egyik vámáruraktárában – számítástechnikai és ruházati termékek között – 190 ezer doboz magyar adójegy nélküli, jó minőségű, feltehetően valamelyik szovjet utódállamban gyártott cigarettára is rábukkantak. A további kutatás során kisebb tételek kerültek elő a telephelyen parkoló autókból. A vádiratból az következik, hogy T. Miklós nem semmisíttette meg a rábízott dohányáru egészét. Megjegyzendő, magának az adózatlan termékek tárolására szolgáló vámáruraktárnak közvetlen kijárata volt a Zúzmara utcára, ami minimum elviekben lehetővé tette bizonyos értékek különösebb kontroll nélküli mozgatását.

Oldószerrel keverve

Mint a keddi tárgyaláson kiderült, Romániából jött az ötlet, hogy a tankolási költségek csökkentése érdekében olyan oldószert keverjenek a gázolajhoz, amelyet a szomszéd országban aszfaltgyártásnál használnak kazánmelegítés céljából. Ebből az oldószerből a 2008. júliusi razzia során 50 ezer literrel foglaltak le (17 millió forint értékben) a Vámospércsi úti telephelyen.

A tárgyalás csütörtökön tanúmeghallgatásokkal folytatódik a Debreceni Törvényszéken.

A céget akarta menteni

Bírói kérdésre T. Miklós előbb büntetlen előéletűnek vallotta magát, de kisvártatva módosított: lőfegyverrel, lőszerrel visszaélésért 1 év 8 hónap, sikkasztásért pedig 8 hónap végrehajtásában felfüggesztett szabadságvesztéssel sújtotta a bíróság, valamint egy csődbűncselekmény (hitelezők kielégítésének meghiúsítása) miatt 100 ezer forint pénzbüntetéssel sújtották nemrég.

Az oldószerrel kevert gázolak kapcsán hangsúlyozta: 2008 elején az Anita Tranzex pénzügyi helyzete az üzemanyagárak emelkedése és a jól fizető cégek csökkenése következtében annyira megrendült, hogy így akart spórolni a vállalkozás hatalmas napi kiadásain. A magyar adójegy nélküli cigarettára vonatkozóan T. Miklós korábban úgy nyilatkozott: egy ukrán férfi kereste meg üzleti ajánlattal, miszerint félmillió forintért a telephelyen hagyná a közel kétszáz ezer doboz cigarettát tárolásra. A vádlott az előbb említett nehéz pénzügyi helyzet miatt rábólintott a dologra, ám a büntetőeljárás során a nyomozók számára nem tudta se megnevezni, se más módon azonosítani az állítólagos ügyfelet.

HBN-RaL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!