Hajdú-Bihar

2013.02.08. 07:56

Jegyzet: Riasztóan ismerős

Nem lehetetlen, hogy a román kormány tényleg a zászlóbotránnyal kívánja elterelni a figyelmet a megszorításokat tartalmazó állami költségvetés parlamenti elfogadásáról. Ismerjük el: sikerül neki - Szabó Katalin jegyzete.

Nem lehetetlen, hogy a román kormány tényleg a zászlóbotránnyal kívánja elterelni a figyelmet a megszorításokat tartalmazó állami költségvetés parlamenti elfogadásáról. Ismerjük el: sikerül neki - Szabó Katalin jegyzete.Magyarországon legalább is ettől hangos a sajtó - elnyomva némileg a további rezsicsökkentésről szóló hírekről. Nem érzékelhetjük ugyan, hogy a határon túl is betölti-e az étert a székelyzászló-vita, de, hogy zajos, az biztos.

Németh Zsolt szimbolikus agresszióról beszél, Tőkés László, az 1990-es „fekete márciust” emlegeti, Victor Ponta nem tűri, hogy kioktassák. Közben kitűzték a székely zászlót a Felvidéken, és jönnek hasonló hírek mindenfelől.

Szerencsére van egy tiszta hang: a két külügyminiszter egyetért abban, hogy Magyarország és Románia folytatja az együttműködést.

Nem mondom, hogy a többi lényegtelen. A nemzeti identitás alapkérdés, de a román kormány is lehet érzékeny. Abban viszont egészen biztos vagyok, hogy a zászlóügy - még ha úgy tűnne is - nem a hétköznapi emberek szintjén gerjed, hanem jóval fölöttük, ahol, már nem identitás és érzékenység, hanem terelés, ürügy és erőfitogtatás áll a háttérben.

Riasztóan ismerős.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!