Hajdú-Bihar

2013.02.25. 15:30

Egy hullámhosszon - Új oktatási program az egyetemen

Debrecen - Csaknem 7 millió forintos pályázati forrásból három új oktatási program indul a <strong>Debreceni Egyetem Egészségügyi Karán</strong> a szociális és egészségügyi szakmákat tanuló hallgatók számára.

Debrecen - Csaknem 7 millió forintos pályázati forrásból három új oktatási program indul a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karán a szociális és egészségügyi szakmákat tanuló hallgatók számára. Az országosan is hozzáférhető tananyagot a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft (FSZK) dolgozta ki az Európai Unió támogatásával a komplex akadálymentesítés elősegítésére. A tartalmában és módszereiben egyaránt korszerű képzés illeszkedik a felsőoktatás humán szakemberképzésének rendszerébe, növeli a hallgatók szakmai kompetenciáját, végzettségük értékét.

A fogyatékos emberek társadalmi elfogadásának és beilleszkedésének fontos eszköze a szociális és egészségügyi szolgáltatások hozzáférhetőségének biztosítása, illetve javítása. Mindebbe a fizikai akadálymentesítésen túl az infokommunikációs és morális akadálymentesítés is beletartozik.

Ennek szellemében az intézményekben dolgozó szakembereknek korszerű ismeretekkel kell rendelkezni a fogyatékos emberekkel való kapcsolattartás jellegzetességeiről, a kommunikációt segítő eszközökről, azok használatáról. Gyakran a tapasztalatok hiánya indokolatlan aggodalmakat, zavart kelt a kapcsolatfelvétel során. A képzési programok a leendő szakemberek ilyen irányú felkészítését célozzák, hogy a végzés után képesek legyenek hatékony kapcsolatfelvételre azokkal a személyekkel is, akik megértési nehézséggel, viselkedési, vagy érzékelési problémákkal küzdenek.

A változásokat gyakorlatokon, személyes élményeken keresztül sajátíthatják el a hallgatók. Az „Esélyteremtő kapcsolati tréningen” és a „Kommunikációs hídépítés ép és fogyatékos személyek között” című tananyag során a szociális érzékenység fejlesztése mellett a kommunikációs akadálymentesítés eszközeivel, technikáival is megismerkednek a leendő védőnők, diplomás ápolók, szülésznők, szociális munkások, mentőtisztek és egészségügyi szervezők. „A kommunikációs hídépítés a munka világában” című képzési programban pedig a fogyatékos személyek foglalkoztatása során alkalmazható, speciális humán erőforrás gazdálkodási módszereket sajátíthatják el a résztvevők. Ez rendkívül hasznos lehet azoknak, akik a munkavállalás támogatásával és bővítésével szeretnének a későbbiekben foglalkozni.

A most kezdődő programban - a Debreceni Egyetem Mentálhigiénés Központjával, az FSZK-val és a kar intézeteivel együttműködve - 12 kurzus keretében minimum 96 fő sajátítja el az említett ismereteket. Az eddigi jelentkezések tükrében úgy tűnik, a következő kurzusok ennél jóval nagyobb létszámmal indulhatnak.

Debreceni Egyetem

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!