Hajdú-Bihar

2013.02.01. 09:54

Dr. Furka István kapta a Hagymási József Emlékérmet

Debrecen - A Magyar Orvosi Kamara megyei szervezetének munkájában kiemelkedő tevékenysége elismeréseként vehette át csütörtök délután prof. dr. Furka István, a DE OEC Sebészeti Műtéttani Tanszékének korábbi igazgatója, jelenleg a Mikrosebészeti Oktató és Gyakorló Központ szakmai igazgatója a dr. Hagymási József Emlékérmet csütörtökön a DE OEC Kísérleti Sebészeti és Műtéttani Intézetben tartott kamarai küldöttgyűlésen.

Debrecen - A Magyar Orvosi Kamara megyei szervezetének munkájában kiemelkedő tevékenysége elismeréseként vehette át csütörtök délután prof. dr. Furka István, a DE OEC Sebészeti Műtéttani Tanszékének korábbi igazgatója, jelenleg a Mikrosebészeti Oktató és Gyakorló Központ szakmai igazgatója a dr. Hagymási József Emlékérmet csütörtökön a DE OEC Kísérleti Sebészeti és Műtéttani Intézetben tartott kamarai küldöttgyűlésen. A megyei szervezet a dr. Hagymási József Emlékérmet a kamara munkájában végzett kiemelkedő tevékenység elismeréséül alapította. Az emlékéremmel kitüntetettek emberi és orvosi magatartása példaképül állítható a hivatásrendi kamara tagjai előtt.

A kitüntetettről: Dr. Furka István, egyetemi tanár

A DEOEC Sebészeti Műtéttani Tanszékének korábbi igazgatója, jelenleg a Mikrosebészeti Oktató és Gyakorló Központ szakmai igazgatója Prof. dr. Furka István a Debreceni Egyetem Orvos-és Egészségtudományi Centrum Sebészeti Műtéttani Tanszékének egyetemi tanára.

Gyulán született 1935. május 15-én. Iskoláit Hajdúszoboszlón és a Debreceni Református Kollégiumban végezte, majd 1953-ban felvételt nyert a Debreceni Orvostudományi Egyetemre. Végzése előtt egy évvel 1958-ban már kinevezték gyakornoknak a Kísérletes Sebészeti Intézet jogelődjébe, a Sebészeti Anatómiai és Műtéttani Intézetbe. Végig járta az egyetemi ranglétrát az egyetemi tanárságig.

Dr. Furka István Professzor két szakorvosi vizsgával rendelkezik. 1969-ben az orvostudomány kandidátusa, 1988-ban a Magyar Tudományos Akadémia orvostudomány doktora címet nyerte el, s még ez évben egyetemi tanárrá nevezték ki.

Intézetigazgatói megbízást 1986-ban nyert el, melyet 2000. június 30.-ig töltött be. Ezt követően egyetemi tanárként végzett nagyon komoly oktató-, kutató- és szakmai munkát nem csak egyetemünkön, hanem az MTA és különböző minisztériumok megbízásaként. 2003-tól a Mikrosebészeti Oktató és Gyakorló Központ szakmai igazgatója.

Ugyanakkor számos manuális szakmának biztosított intézet igazgatása alatt kutatási tevékenységet és azok nagy részének aktív kollaboratív tagja is volt. Nevéhez kötődik nemzetközi tankönyvben leírt refluxgátló műtéti eljárása és egy új lép autotransplantatiós műtéti technika kidolgozása. Elismert az 1986-tól hatékonyan működő általa kidolgozott mikrosebészeti oktatást segítő módszer és tananyag, valamint az 1991-től Magyarországon bevezetett laparoscopos oktatási módszer megvalósítása. A folyamatos orvostovábbképzés és a szakorvosképzés feladatainál is éveken keresztül jelentős szerepet vállalt az intézetben.

Számos hazai és nemzetközi tudományos társaság tagja, mely közül kiemelendő az European Society for Surgical Research (ESSR) választott tagsága, az International Society for Experimental Microsurgery (ISEM) councillor megbízatása, az Osztrák Kísérletes Sebész Társaság, a Cseh Sebész Társaság, a Szlovák Sebész Társaság tagsága. Szerkesztő Bizottsági feladatokat lát el a Magyar Sebészet, az Endoscopia és Minimál Invazív Terápia, a Sebkezelés- Sebgyógyulás és a Journal of Investigative Surgery folyóiratoknak. Megszűnésésig Szerkesztő Bizottsági tagja volt a Polymer in Medicine, a Magyar Urológiai és Nephrológiai Szemle, az Acta Chirurgica Hungarica folyóiratoknak. Éveken keresztül vezetőségi tagja volt a Magyar Sebész Társaságnak, MST Kísérletes Sebész Szekciójának több éven át elnöke volt. Tagja a Magyar Urológus Társaságnak, az MST Sebészeti Endoscopos Szekciójának. Alapító tagja a Multidisciplináris Egynapos Sebészeti Társaságnak.

Az MTA Közgyűlési Doktor Képviselője volt 1998-2004 között. Az MTA küldöttjeként már a második ciklusban tagja az Oxyológiai-Sürgősségi, Honvédorvostani és Katasztrófaügyi Szakmai Kollégiumnak, a Bólyai Kuratóriumnak, az MTA Orvosi Tudományok Osztálya Klinika II. Szakbizottságának. Az MTA Osztályközi Állatkísérleti Tudományos Bizottságnak elnökhelyettese és a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium Állatkísérleti és Tudományos Etikai Tanácsadó Testületének is tagja, biztosítva ezzel a magyarországi sebészeti jellegű kutatásokat.

Munkásságát jellemzi még 265 többnyire angol nyelvű közlemény, illetőleg könyvrészlet, a több mint 400 rangos belföldi és nemzetközi kongresszuson elhangzott előadás, melynek egy része meghívott vagy felkért referátumként hangzott el.

2000-2003 között Széchenyi Professzor Ösztöndíjas volt. Több elismerést kapott oktató munkájáért, melyek közül kiemelendő az „Oktatásügy Kiváló Dolgozója”, a „Magyar Felsőoktatásért Emlékplakett”, a „Pro Facultate Díj” és a „Batthyány-Strattman László Díj”.

Tudományos munkásságát fémjelzi az ezüst „Purkinje-díj”, a II. Sebészeti Világhéten átadott „Ambrogioni-aranyérem” a lép autotransplantatió módszeréért, a „Csehszlovák Sebész Társaság tiszteletbeli tagja” elismerés, az Észak-Rajna Vesztfália Tartomány Kutatói címe, a „Klüh-díj”. A magyar sebésztársadalom elismerését a „Magyar Sebészetért Emlékérem” és a 2011-ben megkapott „Veres János Emlékérem” jelzi.

Furka Professzor Úr munkásságának rövid összegzéseként a Batthyány-Strattmann László Díj átadásakor elhangzott méltatást ismételhetjük meg, mely szerint az elismerés a „több mint négy évtizedes, a sebészeti műtéttani discliplina korszerű alapokra helyezéséért, valamint annak gyakorlati hasznosításáért, és kimagasló tudományos munkásságáért illeti meg”, hozzátéve még ehhez azt is, hogy egyetemi éveit is beszámítva Furka István Professzor Urat 58 év köti az általa mindig is „Alma Mater”-nek tartott és számára meghatározó jelentőségű Debreceni Orvostudományi Egyetemhez, mai nevén a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumhoz.

Furka Professzor mindig kiemelt feladatának tekintette a tudományos diákkörös hallgatókkal való foglalkozást, a tudományos utánpótlás nevelését. Témavezetésével közel 40 pályamunka készült. Helyi és idegen nyelvű TDK konferenciákon hallgatói 68 előadást tartottak. Titkára volt a DOTE Tudományos Diákköri Tanácsának.

Ne csak a tudományos sikereit emlegessük, szakmai munkáján túlmenően a művészetek iránti elkötelezettség is jellemzi. Közel 10 éve megalapította a Sebészeti Műtéttani Tanszéken működő „Extra Képzőművészeti Galériá’-t, valamint 5 éve a „Művészetek a Műtéttanon” című hangverseny sorozatot.

Furka Professzor mindig szerencsésen tudta ötvözni a kitartó szívós munkát a szellemi és lelki felüdüléssel, amit környezete felé is mindig ki tudott sugározni. Társaságot kedvelő, szakácsművészete messze földön híres. Joviális megjelenéséből fakadó jó hangulata valahogy átragad környezetére is. Az ifjúsággal együtt él, így érthető fiatalsága is.

A sebészeti és az urológiai szakterület számtalan jeles hazai és külföldi képviselője, idősebbek és fiatalabbak egyaránt hálás köszönettel tartoznak a kiváló professzornak, aki életének nagy részét az általános sebészeti, urológiai sebészeti, valamint a mikrosebészeti kutatásnak szentelte, iskolát teremtve az említett területeken.

A Magyar Orvosi Kamara Etikai Kollégiumában hosszú időn keresztül tevékenykedett. A Területi Kamara struktúrájának kialakításában nagy szerepe volt. Az elnökségünk munkájában is aktívan részt vesz, tanácsaival segíti munkánkat, jelenleg is összekötő kapocs a DEOEC és a kamaránk között. Nélkülözhetetlen segítsége miatt a MOK HBM-i TESZ elnöksége egyhangúlag támogatja kitüntetését.

A laudációt a Magyar Orvosi Kamara Hajdú-Bihar Megyei Területi Szervezete bocsátotta rendelkezésünkre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!