Hajdú-Bihar

2013.02.03. 18:31

Az erdőjárók érdekében is

<span style="font-size: 13px;">Debrecen &nbsp;-&nbsp;A természetvédelem mellett balesetveszélyt előznek meg a facserével.</span>

Debrecen  - A természetvédelem mellett balesetveszélyt előznek meg a facserével.

„Harminc éve itt lakunk, ilyen pusztításra legmerészebb gondolatainkban sem számítottunk!” – írta felháborodva egy olvasónk a Hajdú Onlinen megjelent nagyerdei fakivágásos cikkünkre reagálva. A továbbiakban így folytatta: „Teljes a környéken lakók felháborodása! Debrecen tüdejének kiirtása, az élővilág elpusztítása! Hogy esetleg facsemeték telepítése? Évekkel ezelőtt a körút stadion irányában is történt hasonló fakivágás, viszont azóta is pucér a terület!”

Őshonos fákat telepítenek át

Jóllehet korábban közöltük a Nyírerdő Zrt. válaszát is a fakivágásos észrevételekre, ám, mint a fenti mondatokból is látszik, azok nem nyugtatták meg a területhez közel lakókat. Ezért kérte az erdőt kezelő gazdasági társaság, hogy még egyszer reagálhasson a felvetésekre. Fekete György, debreceni erdészeti igazgató rögtön válasza elején leszögezte: „Nem egy tervezett építkezés miatt került sor a Nagyerdei körút és a Hadházi út mentén lévő erdőrészlet véghasználatára.” Később azt is kifejti, hogy a Nagyerdei körút mentén tavaly tavasszal elvégzett véghasználat, ami egy 0,4 hektáros erdőrészlet akáccal borított részét érintette a Nagyerdei Stadion rekonstrukciós munkái során földlabdástól kiemelendő őshonos fafajok befogadását teszi lehetővé, azaz nem marad „pucér” a terület.

Nem kívánatosak

Visszatérve a másfél hektárnyi facserére, az igazgató a következőkkel indokolta: Az erdőrészlet teljes területe 28,53 hektár, melyen 72 százalékban kocsányos tölgy, 12 százalékban madárcseresznye és 16 százalékban egyéb lombos fafaj (ezüstjuhar, vénic szil, kislevelű hárs, nyugati ostorfa, szürke nyár) található. Az 1,5 hektáros részterületen a fakivágás főként fehér nyár, akác, nyugati ostorfa és kései meggy fafajú állományrészt érintett, s ezek természetvédelmi szempontból nem kívánatosak a Nagyerdőben, ami debrecenieknek a kikapcsolódás, felüdülés és sportolás kiemelt helyszíne. Egy ilyen frekventált helyen az erdő kezelőjének felelősségteljesen kell megválasztania a fakitermelés területeit. Ugyanakkor mindent meg kell tennie, hogy az erdőjáróknak a korhadt, csúcsszáradt, veszélyesen megdőlt fák ne okozzanak sérüléseket. Az adott erdőrészletben sok ilyen veszélyes fatörzs volt.

Az igazgató arra is kitér, hogy az idős állomány ökológiai memóriájának átörökítése érdekében az őshonos kocsányos tölgy és fehér nyár egyedeit meghagyták a másfél hektáros területen.

Frissítik a tölgyet is

A Nyírerdő Zrt. gazdálkodását az erdészeti hatóság által készített tíz éves ciklusokra szóló erdőterv alapján végzi, amit hosszú folyamat előz meg. Ez alatt az erdőgazdálkodók, a hatóságok, a védett természeti területek természetvédelemért felelős szerve, a helyi önkormányzatok és a civil szervezetek megtehetik javaslataikat a gazdálkodásra. A Debreceni Nagyerdőben – az erdőterv nyújtotta lehetőségeken belül – egyrészt a fák cseréjét végzik el 1,5 hektárnál nem nagyobb területeken teljes talaj-előkészítéssel. Másrészt az idős tölgyesek frissítésére 0,1-0,2 hektáros lékeket alakítanak ki a folyamatos erdőborítással történő felújításhoz. A természetes felújítást imitálva kocsányos tölgy makkal végeznek fészkes vetést. Ez a kísérlet alföldi körülmények között egyedülállónak számít Magyarországon.

HBN-ÉP


Debrecen – „Harminc éve itt lakunk, ilyen pusztításra legmerészebb gondolatainkban sem számítottunk!” – kommentálta felháborodva a Hajdú Online látogatója a legutóbbi nagyerdei fakivágást. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!