Hajdú-Bihar

2013.02.21. 09:30

A Napló vendége: Giricz Béla Lászlóné, Görbeháza polgármestere

Görbeháza - A Hortobágy szélén fekvő község számos természeti értékkel rendelkezik. Ezek az értékek turisztikai szempontból leehetőségeket rejtenek Erre vonatkozóan is vannak terveim, de elsősorban a legfontosabb a szolgáltatásokat nyújtó önkormányzat stabil működtetése - mondta Giricz Béla Lászlóné polgármester.

Görbeháza - A Hortobágy szélén fekvő község számos természeti értékkel rendelkezik. Ezek az értékek turisztikai szempontból leehetőségeket rejtenek Erre vonatkozóan is vannak terveim, de elsősorban a legfontosabb a szolgáltatásokat nyújtó önkormányzat stabil működtetése - mondta Giricz Béla Lászlóné polgármester.- November óta több betörés „rázta meg” a települést, ennek a történetnek van-e már megoldása?

Giricz Béláné: Novembertől 8 betörés történt a településen. Az elrabolt értékekhez képest nagyobb az a veszteség, ami a lelkekben maradt. A görbeháziak aggódva indulnak el azóta otthonról, hiszen minden esetben olyan lakásokat raboltak ki, amelyben nem tartózkodtak otthon.. Összetartó a közösség, úgy voltunk szocializálva, hogy nem kellett félnünk, még a kaput sem zártuk. Az eseteket megelőzően is működött a polgárőrség, azóta minden este kinn vannak, segítenek napi szinten járőrözni, emellett megerősített szolgálatot teljesítenek a rendőrök is –néhány hete nem történt betörés, viszont a tetteseket még nem fogták el. Terveim között szerepel, hogy településünkön térfigyelő kamerákat helyezzünk el közbiztonságunk érdekében. Ez ügyben már megtettem az első lépéseket.

- Közel az autópálya, elképzelhető, hogy ebből profitálnak a közeljövőben?

Giricz Béláné: Az, hogy elmegy mellettünk az autópálya, és általa négy megyeszékhely érhető el nem egészen 1 órányi utazás alatt, ez előny. A községet átszelő 35-ös főút forgalma csökkent, a nyugalomnak örülnek az emberek. A forgalom csökkenése azt eredményezte, hogy több kereskedő forgalma csökkent, éttermek zártak be. Helyben is kevés a munkahely, a legnagyobb foglalkoztató az önkormányzat. Igaz ugyan, hogy 8 kilométerre van az utópálya le és felhajtója munkahely teremtés szempontjából cégek egyenlőre még nem települtek községünkbe.

- A település a lakói életkorát figyelembe véve elöregedő, mégis profitálnak e tényből…

Giricz Béláné: Tavaly szeptemberben erkölcsi elismerés ért bennünket. Pályáztunk az idősbarát település címre, melyet el is nyertük, szép ünnepség keretében vettük át az ezzel járó oklevet a Parlamentben. Elöregedő a település, az idősekről való gondoskodás kiemelt feladatunk. Bagota településrészen például ma már csak azok maradtak kinn, akik idősként kötődnek a településhez. Szép parasztházak vannak ott, igazán lehet a Hortobágy szépségeit élvezni. A település részen tanyagondnoki szolgálatot működtetünk, amely az ott lakók gondjainak megoldásában nyújt segítséget.

- Milyen aktuális feladatok vannak a beruházásokat illetően?

Giricz Béláné: Esemény dús évünk lesz a beruházásokat érintően. A kivitelezés elkezdődött az Észak-hajdúsági Ivóvízminőség-javító program keretében, melynek révén teljesen megújul a vízmű telep és a technológia. Tavasszal kezdődik a sportpályán lévő épült felújítása és bővítése, valamint műfüves pálya kialakítása. Közösségi közlekedésünk biztonsága érdekében felújításra és kialakításra kerülnek a buszváróink. Az idén rekultiválják a teleülésünkön az illegális szemétlerakó helyet.

Mivel belterületi útjaink nagyon rossz állapotban vannak,- így pályázat hiányában- nagyon örülünk annak, hogy saját erőből egy útszakaszt felújítunk. Természetesen vannak még megoldandó feladataink, belvízelvezetés következő üteme, szennyvízhálózat teljes kiépítése és még sorolhatnám.

- Mozgalmas kulturális életet élnek a civil szervezeteknek köszönhetően. Kikre büszkék?

Giricz Béláné: 12 aktív civilszervezet van a több, mint kétezer-ötszáz lakosú településen. Mindegyik szervezet más-más módon járul hozzá a görbeházi kulturális élet színességéhez. Tevékenységükkel Görbeháza jó hírnevét öregbítik. Kiemelném a Cserfa Népdalkört, amely 35 éve működik, s számos versenyen hoztak Arany minősítést. Utánpótlás nevelése céljából megalakították a kicsik Cserfes Népdalkörét. A Görbeház Nyugdíjas klub az idén már nyolcadik alakalommal fogja megrendezni a Dalos Táncos Találkozót, amelyre már három megyéből vannak a résztvevők. Szeretném megemlíteni a színvonalasan működő Irodalmi Kört, a sok humoros jelenetet megelevenítő Görbe Színjátszó Kört, valamint a finom ételeket készítő háziasszonyok klubját.

- A Startmunkába bekapcsolódtak, hogyan ítélték meg az eredményét?

Giricz Béláné:Kiemelkedően fontosnak tartom a foglalkoztatást. Három programmal kapcsolódtunk be a Start munkába, melynek során munkalehetőséggel segítettünk 25 embernek. A mezőgazdaságiban az ott megtermelt zöldségeket a közkonyha hasznosította. Másrészt járdákat, utakat javítottunk, térburkoló elemeket készítettek a dolgozók. A 2x3 hónapos faipari projekt során virágládák, szemetesek, kerítés készült, amivel szebbé tudtuk tenni a települést, a kultúrház tetőszerkezetét is ők kijavították. A programok folytatására pályázatot nyújtottunk be.

Az önkormányzat stabil működtetése mellett a lakosság számára elérhető színvonalas szolgáltatásokat szeretnénk biztosítani. Optimista ember lévén , bízom az itt élő emberek összefogásában, Görbeháza fejlődésében.

HBN-BB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!