Hajdú-Bihar

2013.01.15. 17:50

"Akadályok" a mentesítés előtt

Debrecen - Pénzügyi támogatást is igényelhetnek a mozgássérültek, hogy élhetőbbé tegyék lakásukat.

Debrecen - Pénzügyi támogatást is igényelhetnek a mozgássérültek, hogy élhetőbbé tegyék lakásukat.Költségvetést, műszaki leírást és orvosi igazolást is be kell nyújtania annak a mozgássérültnek, aki akadálymentesíteni szeretné lakóépületét. Betegség vagy baleset következtében bárki mozgáskorlátozottá válhat, akár kerekesszékbe is kerülhet. A legtöbb esetben nagy segítség, ha a sérült emberek akadálymentesített lakóházban élhetnek, azonban sok esetben ez nem így van, és sokan azt sem tudják, mit kell tenniük azért, hogy akadálymentesítsék saját lakóépületüket - olvasható a a Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány közelmúltban a témában kiadott közleményében.

Megtérül(ne)

Mint írják, az épületek akadálymentesítése hosszabb távon is megtérül, a lakók változatos igényeit elégíti ki, ezért mindenképp hasznos. A mozgássérültek számára többek között az akadálymentesítés teszi lehetővé, hogy a lakásukat rendeltetésszerűen tudják használni, ezáltal teljesebb életet tudjanak élni és aktívan be tudjanak kapcsolódni a társadalomba. Azonban még ma is nagyon sok épületet nem tudnak megközelíteni, sőt arra is van példa, hogy saját lakóházuk sem akadálymentesített.

Sokakat érint

„Hazánkban 6-8 ezerre tehető a szklerózis multiplexes betegek száma. A betegség többnyire a fiatal felnőtt korban jelentkezik, és nőknél másfélszer gyakoribb az előfordulása, mint a férfiaknál. Sok SM beteg bottal jár vagy kerekesszékbe kényszerül. Ebben az esetben az épületekbe való be-, és kijutáshoz nagyon fontos lenne az akadálymentesítés. A betegek megváltozott képességeik miatt munkát is nehezebben tudnak vállalni, ezért az átalakításokhoz szükséges forrásokat is alig vagy egyáltalán nem tudják előteremteni”- mondta Nadabánné Benyik Éva, a Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány ügyvezető titkára.

Van segítség

A súlyos mozgáskorlátozott személyek vissza nem térítendő lakás akadálymentesítési támogatást igényelhetnek, - meglévő lakás esetén 150 ezer forint, új lakás építése vagy vásárlása esetén 250 ezer forint - amely egy több lépéses folyamat. (Lásd keretes írásunk.)

Nehezebb helyzetben van az a beteg, aki társasházban él. Ebben az esetben ugyanis a társasház összes lakójának bele kell egyeznie az akadálymentesítésbe, és a költségek is a közös költségre terhelődnek.

HBN


Ténybox

1. A mozgássérültnek lakóhelyéhez legközelebb eső pénzintézethez kell fordulnia a támogatás igényléséhez.

2. A támogatás kérvényezéséhez kap egy kitöltendő iratcsomagot.

3. A kérvényhez mellékelni kell a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal (NRSZH) szakértői véleményét, amely bizonyítja, hogy a beteg valóban súlyos mozgássérült.

4. A beadványhoz számos dokumentumot, többek között költségtervet, műszaki leírást, műszaki szakvéleményt is kell csatolni.

5. A támogatás igénylését a pénzintézet véleményezésre megküldi a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségének.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!