Hajdú-Bihar

2013.01.17. 15:17

A kis falvak is megszabadultak az adósságuktól

Az ötezer lélekszám alatti hajdú-bihari települések teljes adósságát átvette az állam.

Az ötezer lélekszám alatti hajdú-bihari települések teljes adósságát átvette az állam.Az adósság-konszolidáció természetesen örömteli dolog - állítják egybehangzóan a polgármesterek, mégsem teljes az öröm megyénk kistelepüléseinek a háza táján. Hogy miért?

Mire, mennyit?

A fejtörést leginkább az okozza, hogy januártól a feladatfinanszírozásra térnek át, és bizony vannak olyan tételek, amelyeknek a falvakban nem látják a fedezetét. - A kamatokkal együtt 48 millió forint adósságot vett át tőlünk az állam, így éves szinten több millió forint adósságszolgálattól szabadulunk meg. Ugyanakkor a feladatfinanszírozás keretében például a temető üzemeltetésére 100 ezer forintot ad az állam, ami semmire nem elég. Ugyancsak kevésnek tűnik a forrás a közvilágításhoz - mondta Borbélyné Fülöp Hajnalka, tetétleni polgármester.

Könnyebbség

Álmosd 95 milliós adósságtól szabadult meg a konszolidáció révén, és az is könnyebbség számukra, hogy az iskola fenntartása sem önkormányzati feladat immár - tudtuk meg Köteles István polgármestertől. Ugyanakkor neki is az a baja, hogy a feladat-finanszírozás keretében eléggé szűkre szabottak az állam által juttatott összegek. Példaként a közvilágítást említette, melynek működtetési költségét csak harmadrészben fizeti az állam.

Évi hétmillió

Bagaméren 65 milliós adósság-átvállalás történt, aminek az éves kamata nagyjából hétmillió forint volt. Orvos Mihály polgármester azt szeretné elérni, hogy a folyamatban lévő nagyberuházásuk kamatterhét, valamint az ehhez kapcsolódó önerőt is érintse az adósság-átvállalás. - A konszolidáció kapcsán itt maradó forrásokat a jövőbeni fejlesztéseink önerejéhez szeretnénk majd felhasználni - mondta Orvos Mihály.

Győri Balázs szerepi polgármester szerint elképesztően nagy segítség az adósság átvállalása. - Az új helyzettől azt várjuk, hogy a jövőben működésre nem kell majd felvennünk hitelt. Az évi 6-8 millió forintos hiteltörlesztés gyilkos teher volt számunkra - tette hozzá.

HBN-PA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!