Hajdú-Bihar

2012.08.15. 07:45

Megszabadulnának a rovaroktól

Debrecen - Az új irtási mód hatékonyságában bíznak az intézményben.

Debrecen - Az új irtási mód hatékonyságában bíznak az intézményben.„A Pallagi úti Idősek házában, hónapok óta komoly csótány invázió van, amely igencsak veszélyes a lakókra. A ruhájukban, ágyukban, szemüvegtokban, a berendezési tárgyakon illetve a folyosón, vagyis mindenütt tömeges a bogarak jelenléte. A személyzet nem tud minden csótányt levadászni, nem is ez a dolguk. Ők úgy tudják, többszöri permetezős irtás után következik a hathatósabb gázzal történő irtás, de meddig kell még erre várni?” – fordult hozzánk augusztus 10-ei levelében egy olvasónk, akinek hozzátartozója lakik az intézményben.

Új eljárás

Éppen most zajlik a gázos irtás egy új módszerrel, mely remélhetőleg nagyon hatékony lesz – tudtuk meg Kmetti Béláné intézményvezetőtől augusztus 14-ei érdeklődésünkkor.

– Valóban állandó problémát okoznak a csótányok, bár úgy vélem, nem többet, mint a hasonló intézetekben – mondta Kmetti Béláné, hozzátéve, hogy az épület régi, ami a rovaroknak kedvez. – Havonta irtottunk korábban is, nemrég pedig szakembert váltottunk, s az új gázmester új módszerrel is dolgozik. Két hete „hagyományos” permetezős irtás történt, jelenleg pedig, egészen augusztus végéig száraz gázos eljárás folyik. Ezt osztályonként végezzük, mivel komoly szervezési feladattal jár: átköltöztetjük a lakókat, a szakember hermetikusan lezárja majd elgázosítja a helyiségeket. Alapos szellőztetés után lehet visszaköltözni – magyarázta a vezető.

Ha az épületben mindenütt elvégezték a műveletet, két hét múlva újra permetezés következik és nagyjából szeptember végére derül ki, mennyire sikerült megszabadulni az élősködőktől.

Kmetti Béláné elmondta, hogy az intézményben rendszeres a közegészségügyi ellenőrzés és cáfolta, hogy veszélyes lenne a csótányok hada; „csak” kellemetlenséget okoznak a rovarok – tette hozzá.

HBN-SzT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!