Hajdú-Bihar

2011.11.07. 11:45

Szemétdomb a társasházban Debrecenben

Öt konténernyi szemetet szállítottak már el az A.K.S.D. emberei, mire egyáltalán előkerült az ágy abban a Gyöngyösi utcán álló társasházi lakásból, ahol két nő közel nyolcvan köbméternyi szemet halmozott fel az évek során.

Öt konténernyi szemetet szállítottak már el az A.K.S.D. emberei, mire egyáltalán előkerült az ágy abban a Gyöngyösi utcán álló társasházi lakásból, ahol két nő közel nyolcvan köbméternyi szemet halmozott fel az évek során.

Ritka, hogy egy lakás erkélyéről egyenesen egy kukásautóba lapátolják a szemetet, ám hétfő délelőtt ennek bárki szemtanúja lehetett, aki a debreceni Gyöngyösi utcában járt. A 28 száma alatt nem csak a látvány, de az orrfacsaró szag is arra utalt, hogy nincs minden egészen rendben a földszinti lakás körül. A lépcsőházba lépve az elviselhetetlen bűz tovább fokozódott, ám látszólag ez a legkevésbé sem zavarta azt a két idősebb nőt, akik a lakás előtti területen válogatták a szemetet. - Kipakolnak minket, pedig nem tehetünk arról, hogy pince híján a lakásban kell tartanunk a zöldségeket, ami időnként megromlik. Nem tudom mit csinálnak ezekkel a krumplikkal is manapság, de két-három napon belül bebüdösödnek – magyarázta a lakásban élő asszony nővére, amikor arról kérdeztük, hogy mi folyik éppen a társasházban. Az egyik szomszédos lakásból kilépő hölgy azonban nem így látja a helyzetet. - Ez már negyven éve így megy. Ezeknek az anyjuk sem volt egészen normális, hiszen az is állandóan telehordta a lakást szeméttel. Az viszont tény, hogy az utóbbi években harapódzott el a helyzet annyira, hogy már kényszerrel ürítik ki a lakást – tette hozzá. Nálam nem is tudom megmondani, hogy mikor volt utoljára nyitva az ablak, hiszen elviselhetetlen az a bűz, ami a szomszédból jön. Na, de mit is várjunk? Ezek nem fürdenek, hiszen a konyhát, de még a fürdőszobát is telehordták szeméttel. Piszkítani is úgy szoktak, hogy összeszednek mindenféle dobozt meg befőttesüveget, aztán mikor azok megtelnek egyszerűen szétdobálják azokat a környéken – mondta el az ingerült szomszéd.

- Ez nem mind szemét! Van benne az is, de csak azért mert összegyűjtöttük a flakonokat, zacskókat, hogy azokat leadjuk. Kevés a nyugdíj, valamiből muszáj kiegészíteni! - mondta el a kényszerkiürítés alatt álló otthon lakója. - Tudja, az én házam leégett és nem volt hova vinnem a holmikat, ezért hoztuk ide a Gyöngyösire a húgomhoz. Ezért is vagyunk ennyire zsúfoltan – tette hozzá.

A magyarázat ellenére azonban a látvány önmagáért beszélt az ötven négyzetméteres lakásban, ahol nem túlzás egyes helyiségekben a plafonig állt a szemét. Az A.K.S.D. És a DEHUSZ munkatársainak több órába telt mire egyáltalán érdemben hozzá tudtak látni a munkához, hiszen a lakásba való bejutás sem volt egyszerű a mérhetetlen szeméthegy miatt.

A kényszer-takaríttatás után egy időre talán fellélegezhetnek a földszinti lakás közvetlen közelében élők, azt azonban nem tudni, hogy ez az állapot meddig tartható fenn. Úgy tűnik ugyanis, hogy a Gyöngyösi utca 28 szám alatt élő két asszony kényszeresen gyűjti a szemetet. Ezt a problémát azonban nem oldja meg egy mindent átfogó takarítás sem.

 

-M.I.-


Mint azt dr. Gulyás Tünde, igazgatási osztályvezetőtől megtudtuk, a társasház lakói a folyamatos bűz, a tűz-és fertőzésveszély miatt márciusban jelentették az esetet. – Sajnos a többszöri felszólítások és a bírságolások sem vezettek eredményre, ezért a debreceni önkormányzat kényszervégrehajtást rendelt el. Becslések szerint, csaknem 80 köbméter szemetet kell elszállítani a lakásból. Ezt a hatalmas mennyiségű hulladékot az AKSD munkatársai valószínűleg ma nem tudják maradéktalanul elvinni, így a munkálatok holnap tovább folytatódnak – fűzte hozzá Gulyás Tünde. A kényszerszállítás költségét a lakónak kell kifizetnie.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!