Hajdú-Bihar

2011.11.22. 13:59

Nézőpont: Nettósítva

<em>Nem tudom, csak nekem van olyan érzésem, hogy mostanában egyre nagyobb hangsúlyt kap a nettó meg a bruttó, attól függően, melyik alkalmasabb a ránk váró vagy bennünket irritáló kiadások leplezésére?</em> <strong>Égerházi Péter jegyzete</strong>

Nem tudom, csak nekem van olyan érzésem, hogy mostanában egyre nagyobb hangsúlyt kap a nettó meg a bruttó, attól függően, melyik alkalmasabb a ránk váró vagy bennünket irritáló kiadások leplezésére? Égerházi Péter jegyzete

Néhány hete például a debreceni városházán kiosztott jutalmak kapcsán tartotta fontosnak hangsúlyozni a hozzánk eljuttatott közlemény az összegek bruttó voltát. Vagyis, hogy azokból még lejött az adó, mintha az egykor magunk átvettből nem ugyanígy csak a nettót kaptuk volna kézhez. Valahogy mégis a bruttóról beszéltünk, ha netán valaki megkérdezte, hogy kaptunk-e jutalmat.

Évekkel ezelőtt. Akkoriban az sem tűnt fel, ha a közüzemi díjakat csak úgy bruttósan közölték, amikor áremelés következett. Nem kellett a tudatunkat kozmetikázni, bár a díjak növelése sosem érinti kedvezően a fogyasztót. Most sem fogja, sőt... Talán emiatt is készült nettósítva az összes szolgáltatási díjemelésről a csütörtökön megvitandó közgyűlési előterjesztés. A nettó árhoz képest nő a tarifa, mintha a szerencsétlen fogyasztó, bérletet vagy jegyet váltó polgár visszaigényelhetné az áfát. Aminek még nem is tudjuk a mértékét. Lehet, hogy ezért nem számol az előterjesztő bruttóban? Éppenséggel lehet, de nagy meglepetésre nem számíthat, ha a bruttó kerekösszegek a 27 százalékos áfával jönnek ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!