Hajdú-Bihar

2011.11.11. 16:20

Közepes termés, kevés eső Hajdú-Biharban

Hajdú-Bihar - Nehéz az őszi munkák elvégzése a száraz talaj miatt.

Hajdú-Bihar - Nehéz az őszi munkák elvégzése a száraz talaj miatt.

Az elmúlt napokban lényegében befejeződött a kukorica betakarítása a megyében, a termésmennyiség igen nagy szórást mutat. Azt 1-14 tonna/hektár közötti, közel 7 tonnás átlaggal a közepes és a jó között lehet értékelni – mondta el érdeklődésünkre Kiss Zoltán Csaba, a HBM Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának igazgatója. Megjegyezte, hogy közel 5-600 hektáron késlekedik a betakarítás a késői vetés miatt, ennek egy minimális része biztosan a földön marad, vadtáplálékként.

– A gazdák eredményesség tekintetében elfogadhatónak tekintik a 2011. évet – összegzett az igazgató.

A következő hetekben a tavaszi vetéshez szükséges alászántás még hátravan. Ez a száraz, kemény talajon nehéz, helyenként nem is lehet elvégezni. Igencsak megnő a gépek vonóerő igénye, jóval több gázolajat fogyasztanak, ami a 400 forintos üzemanyagár mellett erősen megemeli a gazdálkodók költségeit. A körülmények javulásához 60-70 mm eső kellene, majd két hét múlva még egyszer ennyi, azonban egyelőre nem biztatnak csapadékkal a meteorológusok. Ráadásul szelesre fordult az idő, ami tovább szikkasztja az egyébként is száraz földet. A már elvetett, nehezen kikelt gyenge növényeket a szél és por valósággal legyalulja. Tavasszal derül majd ki, hogy ez az időjárás milyen mértékben károsította a kalászos állományt, vagy ahogy az már sokszor előfordult, a természet visszaadja azt, amit elvett – mondta Kiss Zoltán Csaba.

HBN-SzT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!