Hajdú-Bihar

2011.11.16. 15:11

Kerékpárút Nagyhegyes és Hajdúszoboszló között

Nagyhegyes, Hajdúszoboszló - Régi álom látszik valósult meg, hiszen 2011. november 15-én átadták a Nagyhegyest és Hajdúszoboszlót összekötő kerékpárutat. A napos, de csípős idő ellenére mintegy 80 fő jelent meg az átadóünnepségen.

Nagyhegyes, Hajdúszoboszló - Régi álom látszik valósult meg, hiszen 2011. november 15-én átadták a Nagyhegyest és Hajdúszoboszlót összekötő kerékpárutat. A napos, de csípős idő ellenére mintegy 80 fő jelent meg az átadóünnepségen. Az érdeklődők összetétele is jól mutatja, hogy milyen fontos és sokakat érintő dolog a két település életében a kerékpárút, hiszen öregekkel, fiatalokkal, köztisztviselőkkel, sportolókkal, vállalkozókkal találkozhattunk a rendezvényen.

Bajusz Istvánné, a Hajdúszoboszló Többcélú kistérségi társulás elnöke, egyben Nagyhegyes polgármestere kiemelte, hogy közel 20éves törekvésük valósult meg a mai napon. Ám – mint fogalmazott- itt nem áll meg a dolog, hiszen hivatalosan is bejelentette hogy már pályáznak a NagyhegyesBalmazújvárosi kerékpárút megépítésére is.

Sóvágó László, Hajdúszoboszló polgármestere szintén örömét fejezte ki, hiszen a kerékpárút újabb szabadidős alternatívákat ad a Hajdúszoboszlóra jelentős számban érkező turisták részére.

A jelenlegi közút jelentős napi forgalmat bonyolít le, melynek közel fele tehergépjármű vagy lassú jármű. Burkolata erősen megromlott, több szakaszon hiányos, kátyús, ami amellett, hogy a egészséges és környezettudatos közlekedési formák terjedését akadályozza, komoly balesetveszélyt rejt magában. Különösen fontos ez, mivel a térség lakosságára kiemelten jellemző a kerékpár használata mind a napi munkába járást mind pedig a szabadidő eltöltését illetően.

A Hajdúszoboszlói Többcélú Kistérségi Társulás „Hivatásforgalmi célú kerékpárút létesítése Hajdúszoboszló és Nagyhegyes között” címen benyújtott pályázatával 296.327.579 Ft Európai Uniós és Hazai támogatást nyert a projekt kivitelezéséhez.

A fejlesztés kiemelten jelentős a regionális hivatásforgalmat illetően, a településeken sok az ingázók száma, valamint annak mentén jelentős munkahelyek (pl. MOL) és mezőgazdasági területek és kiránduló- és vendéglátóhelyek (Nagyhegyesi Kráter tó, Tuba Tanya stb.) találhatók. A fejlesztéssel párhuzamosan fut a Keleti főcsatorna, ami szintén nagy forgalmat vonz.

A beruházás közvetlen célja a biztonságos munkába járás segítése, a közlekedésbiztonság megteremtése, környezettudatos közlekedési formák terjesztésének előmozdítása, valamint a turisztikai attrakciók és desztinációk ily módon történő megközelíthetőségének megalapozása.

A megvalósult fejlesztés eredményeként a mostani kerékpárút mindkét végén a már meglévőkhöz csatlakozik, így a 7 866 m kerékpárút közvetlenül 13 571 m folyamatos szakaszt teremt, valamint Hajdúszoboszlón az alsó, kisforgalmú úton elérhető további hálózati elemekkel együttesen 18 676 m-nyi hálózat alakul ki.

A fejlesztés a megye kerékpáros koncepciójának, a Hajdúszoboszló - Nagyhegyes - Balmazújváros - Hortobágy szakasznak szerves része, melynek hatására közel 100 km-es összefüggő kerékpárút valósulhat meg a megyében, jórészt a Hortobágyi Nemzeti Park mentén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!