Hajdú-Bihar

2011.11.13. 15:35

„Névnapoznak” hétfőn a Debreceni Egyetemen

Debrecen - A tulajdonnevekről lesz szó, tudománynépszerűsítő előadásokon is.

Debrecen - A tulajdonnevekről lesz szó, tudománynépszerűsítő előadásokon is.

Mi a teendő, ha bepaliz a maca? Mitől gajdult meg Szoboszló? Milyen karriert futottak be a „Péterek” régen? Effajta finomságokról is hallhat az érdeklődő közönség a Debreceni Egyetem a magyar nyelv napja (november 13.) alkalmából 14-én, hétfőn megrendezendő eseménysorozaton.

Különleges forrás

A Debreceni Egyetem Magyar Nyelvtudományi Intézete és a Debreceni Akadémiai Bizottság Nyelvészeti Szakbizottsága által megrendezett „nevek napján” a tulajdonnévre mint sajátos funkciójú s egyben különleges történeti forrásértékkel rendelkező nyelvi elemcsoportra kívánja felhívni a figyelmet, tekintettel arra is, hogy a nevek kérdésköre az intézet kutatási profiljában meghatározó szerepet játszik.

Többek között bemutatják a kutatóegyetemi pályázat keretében létrehozott Magyar Digitális Helynévtárat, de az aznap délelőtt 10 órakor kezdődő programok sorában a tudománynépszerűsítő előadásokra is jut idő.

A rendezvényekre minden érdeklődőt várnak, a XI. tanteremben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!