Hajdú-Bihar

2011.10.05. 11:31

Lopott gépkocsikat és két határsértőt is fogtak Biharkeresztesnél

Biharkeresztes - Kedden 11.30 órakor a Biharkeresztes Határrendészeti Kirendeltség Ártánd közúti Határátkelőhelyén kilépésre jelentkezett két román állampolgár az általuk vezetett, francia honosságú Mercedes Class E és a Mercedes ML típusú személygépkocsikkal.

Biharkeresztes - Kedden 11.30 órakor a Biharkeresztes Határrendészeti Kirendeltség Ártánd közúti Határátkelőhelyén kilépésre jelentkezett két román állampolgár az általuk vezetett, francia honosságú Mercedes Class E és a Mercedes ML típusú személygépkocsikkal.

A magyar-román közös határforgalom ellenőrzés keretében a magyar útlevélkezelő rendőrök, a személyek ellenőrzését követően a járműveket vették alapos vizsgálat alá. A gépkocsivezetők a gépkocsikról csupán egy-egy bérleti szerződést tudtak felmutatni. Az útlevélkezelő rendőrök gyanúját erősítette az a körülmény, hogy a két gépkocsi egyszerre érkezett kilépésre, a sofőrök feltűnően idegesen viselkedtek, és kevés csomag volt a gépkocsikban. Annak ellenére, hogy mind a személyek, mind a gépkocsik uniós honosságúak, az útlevélkezelők az alapos ellenőrzés mellett döntöttek. Ennek eredményeként megállapításra került, hogy az egyik járművet a francia hatóságok elveszett, ellopott vagy jogellenesen használt járműként körözik. Ezen gépkocsi vezetőjével szemben, pedig az olasz hatóságok lakcím és tartózkodási hely megállapítását rendelték el.

A sorban másodikként kilépésre jelentkező gépkocsival és sofőrjével kapcsolatos ellenőrzés ekkor még nem járt eredménnyel. Az útlevélkezelő gyanúja azonban ennek ellenére töretlen volt, ezért a gépjárműre vonatkozóan kezdeményezte a francia hatóságok megkeresését. Franciaországból 17.25 órakor érkezett válasz alapján a gépkocsival kapcsolatban nincs semmilyen probléma, tovább engedhető. Az útlevélkezelő azonban kitartó volt és mielőtt a Magyar Köztársaság területéről a kiléptetést végrehajtotta volna, újra ellenőrzést hajtott végre a nyilvántartásban. Munkája eredményes volt, hiszen azt megelőzően egy órával a francia hatóságok erre a gépkocsira is elrendelték a körözést. A román állampolgárságú sofőrök ellen a Berettyóújfalui Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya orgazdaság bűncselekmény elkövetése miatt indított büntetőeljárást, a gépkocsik lefoglalásra kerültek.

A fenti eseményeket követően nem sokkal a kirendeltség ügyeletére, egy pihenőnapját töltő rendőr, telefonon arról tett bejelentést, hogy Nagykereki belterületén a helyi lakosok két idegen személy mozgását észlelték. Az ismeretlenek magyarul nem beszéltek, útbaigazítást kértek. A gyanús személyek személyazonosságának megállapítása végett két járőr azonnal a helyszínre lett irányítva. Az igazoltatott személyek semmilyen okmánnyal nem rendelkeztek, magyarországi jogszerű tartózkodásukat igazolni nem tudták, ezért a határrendészeti kirendeltségre előállításra kerültek. A vizsgálat eddigi megállapításai szerint illegálisan lépték át a schengeni külső határt. Önmagukat oszét nemzetiségűnek vallják és hazájuk belpolitikai helyzete miatt Budapestre kívántak eljutni. Velük szemben a kirendeltség megindította az idegenrendészeti eljárást, melynek során a tiltott határátlépést elkövetők kinyilvánították menekültstátusz iránti kérelmüket.

- A Biharkeresztes Határrendészeti Kirendeltség tájékoztatása alapján: Kelemen Éva r. hadnagy, sajtószóvivő -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!