Hajdú-Bihar

2011.09.25. 14:33

Sárkánygyík a templomkertben

Cefalu - A tengeri viharból megmenekült uralkodónak köszönhetjük a csodálatos főtéri katedrálist.

Cefalu - A tengeri viharból megmenekült uralkodónak köszönhetjük a csodálatos főtéri katedrálist.

Kétség kívül az egyik legszebb település Szicília szigetének északi partján az ősi Cefalu városa, melyet már i.e. 396-ban megörökítettek a feljegyzések. A tengerparti, egykori halászfalu mára turistaparadicsommá nőtte ki magát. S bár Debrecentől légvonalban is közel ezer kilométerre fekszik, mégis sok a magyar turista.

 

Magyarul is választhatunk

Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a főtéri éttermek menüje, mely az olasz, angol, német és francia mellett oroszul és magyarul is kézbe vehető. A Palermotól mintegy 75 kilométerre található településre autóval, busszal és vonattal is el lehet jutni, utóbbi esetében pedig akkor sem kell meglepődni, ha az állomáson anyanyelvünkön köszönnek vissza. Az egyik ott dolgozó talján irodista büszkén újságolta, erdélyi barátaitól mindig tanul új szavakat, ha meglátogatja őket.

 

880 éves katedrális

A városka legnagyobb büszkesége és látványosság a normann, pontosabban szicíliai román stílusú katedrális, melyet 1131-ben kezdtek el építeni, II. Roger parancsára. A történet szerint az uralkodó egy tengeri viharból menekült meg, és ezért döntött úgy, hogy templomot épít a Szűzanyának. A kívül impozáns épület belül nem örvend olyan kiváló kondíciónak, folyamatosan újítgatják az egyébként még a mai napig sem teljesen elkészült templomot. „Melléképületében”, ahol egykor szerzetesek laktak, ma kiállítás vezet végig a település vallási jellegű történelmi emlékei között az ősi város történetén. A templomkert oszlopfőinek gazdag díszítettsége, ép állaga magával ragadó. Bibliai jelenetektől a sziget legendáin keresztül, az egykor a szigeten élt (?) sárkánygyíkokig sok mindent kőbe véstek.

 

Festői látkép a mólóról

Az aprócska főtéren álló katedrálistól szűk utcák vezetnek a Tirrén-tenger partjáig, a sziklákra épült házakat, s a felettük magasodó ormot pedig legjobban a régi kikötő hullámtörőiről, mólójáról lehet megcsodálni. A hegycsúcson fekvő szaracén várhoz már csak az onnani fantasztikus kilátás miatt is érdemes felmászni.

 

Ősszel is kiváló úticél

A még októberben is kellemes hőmérsékletű, fürdőzésre alkalmas tenger partja homokos, hosszan nyúlik el az óvárostól a város újabban épült részei felé.

Cefalut gasztronómiailag is érdemes felfedezni, kiváló fogásokat kínálnak az éttermek de a kis parti trattoriák (kisebb és autentikusabb mint egy hagyományos étterem) is tartogatnak ínycsiklandó specialitásokat. Ha csak egy kis harapnivalóra vágyunk, érdemes megkóstolni a helyben készülő változatos édes és sós péksüteményeket, s az olasz borból is találhat kedvére valót az édesebb, s száraz, testesebb nedűk kedvelője is.

HBN-FÁ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!