Hajdú-Bihar

2011.09.24. 17:56

Összehangolni a zenélő várost

Debrecen - Somogyi-Tóth Dániel: „Az itteni kulturális pezsgést eddig nem használtuk ki eléggé.”

Debrecen - Somogyi-Tóth Dániel: „Az itteni kulturális pezsgést eddig nem használtuk ki eléggé.”

Somogyi-Tóth Dániel személyében fiatal, ambiciózus vezetőnek jutott az a feladat, hogy a filharmonikus zenekar és a Kodály Kórus munkája mellett a cívisváros zenei életét is szervezze. A hamarosan kezdődő koncertévad alkalmából beszélgettünk lapunk szerkesztőségében a karmesterként, orgonaművészként ismert szakemberrel.

Mi változik a város zenei életében azzal, hogy ön lett a hivatásos debreceni zenei együttesek (új néven: Kodály Filharmónia Debrecen) igazgatója?

Somogyi-Tóth Dániel: Ez az intézmény kell, hogy összefogja a debreceni zenei életet, s olyan produkciót tegyen le az asztalra, amely teljes mértékben kielégíti a koncertlátogatókat, másrészt neveli a fiatalokat, és olyan élményekkel látja el őket, hogy állandó visszatérőkké válnak a hangversenyeinken. A kritikusan alacsony nézőszámot jelentősen növelnünk kell, másfelől az ifjúságot sokkal inkább meg kell nyernünk – olyan koncerteket adva, amelyek tényleg feledhetetlenek maradnak a hallgató számára. Az építkezés szempontjából figyelembe veendő az is, hogy az intézményünknek zenekara és kórusa is van, tehát a profilunk fontos részeként kell szerepelnie a nagyon magas színvonalú oratóriumjátszásnak. Az új neveknek pedig – Kodály Kórus Debrecen, illetve Kodály Filharmonikusok Debrecen – áttekinthetőséget kell jelenteniük, közös marketingarculat jegyében.

Ilyen fiatalon hogyan sikerül elfogadtatnia magát a társulattal?

Somogyi-Tóth Dániel: Karmesterként elsősorban pszichológusnak kell lenni – de vezetőként is. Muszáj érezni és létrehozni a működési rendszereket, s komoly, szigorú következetességgel, egyúttal érzékenységgel ténykedni a társulat élén – e kettőt persze a megfelelő időben, a megfelelő arányban ötvözve. A legbonyolultabb része a feladatnak, hogy egyszerre kell stratégiailag mindent megalkotni, ugyanakkor operatív kérdéseket kezelni – e kihívások most egy időben tornyosulnak felettem. Szerencsére látom: kiváló kollégákkal dolgozhatok, s én is egyre inkább kezdem magaménak érezni az említett kihívásokat.

Ezek közül melyek most a legégetőbbek?

Somogyi-Tóth Dániel: Elsősorban a közönségkapcsolati teendők, javában zajlik a két nagy bérletsorozat árusítása, melyből az egyik, a napilappal együttműködve, a Napló nevet kapta. Eddig nem volt megoldva, hogy igazi bázisunk legyen, az itteni kulturális pezsgést nem használtuk ki eléggé. Ami szintén kulcskérdés: tapasztalatom szerint, főleg a zenészek, rossz közérzettel dolgoztak az utóbbi időkben. Az ő emberi erőforrásaikkal sem gazdálkodott megfelelően az együttes. El kell érni, hogy úgy érezzék: értelme van, hogy ők zenészként tevékenykedhetnek. A zenekar nagy része szakmailag remek. Csak ez nincs olyan mértékben és módon kiaknázva, hogy a köztudat részévé váljék. HBN–FGY

Somogyi-Tóth Dániel

karmester, orgonaművész, a Kodály Filharmónia Debrecen új igazgatója

Életkor: 30 év

Iskolái, főbb pályaállomásai: Bartók-konzervatórium, Zeneakadémia, Budapest. A Magyar Telekom (akkor Matáv) Szimfonikus Zenekarban Ligeti András asszisztense, az összes billentyűs hangszer felelőse. A diploma után Békéscsabára került, s felépítette a Békés Megyei Szimfonikus zenekart. A Budapesti Operettszínház karmestere. Színházi produkciók dirigense Békéscsabán, majd Pécsett is. 2011-től a Kodály Filharmónia Debrecen igazgatója.

Hobbi: repülés (több mint hobbi) és az ezzel kapcsolatos média.

 

Változatos kínálattal az új évadban

– Október elsején, a zene világnapján lesz az első koncert, mely mindenki számára ingyenes, az első bérletes estet pedig október 11-én tartjuk. 11-11 hangverseny szerepel mindkét nagy bérletsorozatban, s nagyon változatosnak ígérkezik a kínálat: kortárs magyar zenét, kamaramuzsikát, barokk szerzők műveit, egyházzenét és sok-sok oratóriumot egyaránt hallhat a közönség, és persze szimfonikus koncerteket – vette számba Somogyi-Tóth Dániel. – Hogy a közönséggel élőbb, közelibb legyen a kapcsolat, filmzenéket is játszunk, amit biztosan sokan megkedvelnek majd – tette hozzá.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!