Hajdú-Bihar

2011.09.02. 19:43

Önkormányzati támogatás: A vagyont is vizsgálják

Debrecen - Szeptember 1-je után jóval többen kaphatnak lakásfenntartási támogatást.

Debrecen - Szeptember 1-je után jóval többen kaphatnak lakásfenntartási támogatást.

Ahogy nehezednek a megélhetési körülmények, úgy egyre többen szorulnak önkormányzati támogatásra. A jogosultság jöveledelemhatár-számításának alapja továbbra is az öregségi nyugdíjminimumhoz kapcsolódik, de a határ az eddigi 150 százalékról (42 750 forint), mostantól 250 százalékra (71 250 forint) emelkedik. Csanády Edit, a debreceni polgármesteri hivatal szociális osztályának vezetője szerint emiatt akár többszöröse lehet a lakásfenntartási támogatásra jogosultak száma.

Korábban az összes jövedelmet elosztották a családtagok számával, mostantól viszont egyre csökkenő értékű arányszámokat alkalmaznak (például: a két felnőtt és két gyermek által alkotott családnál az osztószám már nem 4, hanem 3,5 lesz.) Szintén új elem, hogy e segélyformánál is bevezetik a vagyoni helyzet vizsgálatát. Ha a kérelmező vagy a háztartásban lakó vagyonnal rendelkezik, akkor nem jogosult lakásfenntartási támogatásra. E szempontból nem számít vagyonnak az a lakás, amelyben életvitelszerűen lakik, illetve a mozgáskorlátozottság miatt fentartott gépjármű. Vagyonnak az számít (ingatlan, gépjármű), aminek értéke külön-külön meghaladja a 855 ezer forintot.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!