Hajdú-Bihar

2011.09.23. 20:35

Kiskörút: Más a kisajátítás, és más az ár

Debrecen - A kártalanítás összegéről a kormányhivatal vagy a bíróság dönt.

Debrecen - A kártalanítás összegéről a kormányhivatal vagy a bíróság dönt.

A nyugati kiskörútnak az Erzsébet–Arany János utcák közötti szakaszán tart a kisajátítás, ami 26 beépített ingatlanon közel 100 tulajdonost érint – tudtuk meg Racsmány Gyula vagyonkezelési osztályvezetőtől. A tervezett nyomvonal közelében lakó egyik olvasónk felvetésére válaszként hozzátette, az ingatlanok közül 25-nek már megszerezte az önkormányzat a tulajdonjogát. A kártalanítási összegről azonban több bírósági eljárás is folyik, egy ingatlan esetében pedig a Legfelsőbb Bíróság elé kerül az ügy.

Ritkán jutnak egyezségre

Az osztályvezető elmondta, kisajátításra csak akkor kerül sor, ha adásvétellel nem lehet megszerezni a tulajdonjogot. Amennyiben a tulajdonos nem fogadja el az önkormányzat ajánlatát, az kisajátítási kérelmet juttat el a kormányhivatalhoz, mint kisajátító szervhez. Ezt követi a kisajátítási egyezségi tárgyalás, ami előtt igazságügyi szakértő állapítja meg az ingatlan forgalmi értékét, mellyel kapcsolatban mindkét fél észrevételeket tehet. Ezután hoz határozatot a kormányhivatal a kisajátításról vagy annak elutasításáról és a kártalanítás összegéről. Az ügyfél 30 napon belül kérheti a döntés bírósági felülvizsgálatát. Racsmány Gyula szerint az önkormányzat által kezdeményezett eljárásoknál nagyon ritkán jutnak egyezségre a felek.

A kisajátítási eljárás nem érinti az esetlegesen megnövekedett környezeti terhelés miatti értékcsökkenést, ennek megállapítására külön eljárást kell kezdeményezni az építési munkákhoz kapcsolódóan.

HBN-ÉP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!