Hajdú-Bihar

2011.09.04. 15:13

Figyeljünk a permetezésre

Debrecen - Járványos méreteket ölthet a paradicsom vész és az almamoly lárvák megjelenése.

Debrecen - Járványos méreteket ölthet a paradicsom vész és az almamoly lárvák megjelenése.

Néhány hete a nappali maximum hőmérséklet ritkán haladta meg a 30 Celsius fokot, éjszaka pedig 7-8 fokos minimum hőmérsékleteket mértek. Az esős időjárás miatt az almatermesztőknek a varasodás ellen folyamatos védelmet kellett biztosítaniuk, a moniliniás gyümölcsrothadás elleni védekezést indokolt esetben egybe kell kötni az almafavarasodás elleni kezeléssel. Az almafalisztharmat egész évben jelentős fertőzési nyomást gyakorol az ültetvényekre, ezért állagmegőrző kezeléseket kell ellene folytatni.

 

Monilinia, vánkospenész

Az almamoly rajzása csökkent, de a kelő lárvák ellen a védekezésekre szükség van. A sárgabarack (kajszi) fákat szüret után a gyümölcsperzselési veszély elmúltával egy-két réztartalmú vagy rézpótló kezeléssel - időjárás függvényében - az őszi időszakig megfelelő növényvédelmi állapotban lehet tartani. Az őszibarack ültetvényekben a késői érésű fajtákon a Keleti gyümölcsmoly harmadik, esetlegesen a negyedik (csonka) nemzedéke okozhat kárt, mivel más gyümölcsöt már nem talál. A feromoncsapdás megfigyelés ajánlott a szüret végéig. A mechanikai sérülések, a gyümölcsmolyok sebzései utat nyitnak a moniliniás gyümölcsfertőzésnek, melynek jellegzetes tünete a penészcsomók megjelenése (vánkospenész) a termésen. A kórokozóra kimondottan a lédús fajták a fogékonyak. A monilinia elleni védekezés, ha szükséges egybeköthető a gyümölcsmolyok elleni kezeléssel.

 

Fitoftóra, lombpusztlás

Burgonya és paradicsom állományokban a fitoftóra (burgonyavész) számára kedvező időjárás miatt folyamatos védekezésre van szükség. A paradicsom ültetvényén már jelentős lombpusztulás látható a járványszerű fertőzések miatt. A fertőzésre hajlamosító időjárás miatt, ahol nem megelőző jelleggel és rendszerességgel védekeztek, ott a lombozat korábbi és akár 100 százalékos pusztulása is előfordulhat. A védekezéseket egy felszívódó és egy kontakt készítmény kombinációjával, vagy gyári kombinációk kijuttatásával végezzük. Burgonyában a fertőzött lomblevelekről hozódhatnak le a kórokozók (lemosódnak) a gumókba. A fertőzött gumó étkezési, ültetési célra egyaránt alkalmatlan.

 

Szürke- és fehérpenész

Napraforgó állományokban a hajlamosító időjárás miatt megelőző jelleggel a szürkepenészes és a fehérpenészes tányérrothadás ellen kell védekezni. A védekezésre csillagbimbós állapottól kezdődően használható hatóanyagok (pl: strobilurinok; prokloráz; iprodion; cimoxanil+famoxadon). Házikertekben, hétvégi telkeken fontos lehet a szőlő betegségei elleni védekezés. Az esős időjárás miatt különösen a szőlőperonoszpóra ellen kell folyamatos védelmet biztosítani, illetve megelőző jelleggel a szőlőfürtök védelme érdekében a szürkepenész ellen is. A párás időjárás miatt a szőlőlisztharmat fertőzési veszélye magas. A szerek megválasztásánál ügyelni kell az élelmezés egészségügyi várakozási idő szigorú betartására. ÉKN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!