Hajdú-Bihar

2011.09.22. 18:57

Debreceni Közgyűlés: Fejlesztések ellen és mellett is voksoltak

Debrecen - Sport és közmunka is szerepelt a debreceni közgyűlés napirendjén.

Debrecen - Sport és közmunka is szerepelt a debreceni közgyűlés napirendjén.

Elfogadták az Önkormányzati Egészségügyi Holding Zrt. és tagvállalatai kötelezettség-vállalásainak korlátozására irányuló előterjesztést a városatyák (és -anyák) a csütörtöki közgyűlésen. A sürgősséggel tárgyalt indítvány alapján a Holding Zrt. szeptember 26-i közgyűlésén a polgármester azon álláspontot fogja képvisleni, hogy a Holding Zrt. tagvállalatai – tekintettel az egészségügy várható átalakítására – új, következő évekre áthúzódó kötelezettséget ne vállaljanak, illetve zárjanak le minden hosszú távú fejlesztést eredményező pályázatot (kivéve a betegellátás érdekében elengedhetetlenül szükségeseket).

Igennel szavazott a testület Kováts Ákos főépítész szóbeli előterjesztésére, melyben azt javasolta, hogy a Csónakázó-tó környékére változtatási tilalom lépjen életbe. A most meglehetősen lepusztult területen a következő időszakban csak karbantartás és bontás végezhető, beleértve az Újvigadót is. Indokként elhangzott, hogy a tervezett stadionépítés vagy egy későbbi Nagyerdő-fejlesztés kapcsán esetlegesen szükségessé váló kisajátítást vagy vásárlást igen megdrágíthat egy addig végrehajtott beruházás.

Uszoda

Hozzájárult a Közgyűlés a Debreceni Sportuszoda ingatlanára történő jelzálogjog bejegyzéshez. Erre egy tervezett szűréstechnikai fejlesztést célzó pályázat miatt van szükség, melynek indokoltságát Ágoston Tibor frakcióvezető (Jobbik) vitatta, hiszen mindössze öt éve adták át az épületet és – a képviselő tudomása szerint – nincs probléma a mostani szűrővel. Válaszként elhangzott: a beruházásról nem az önkormányzat, hanem a Debreceni Cívis Póló Vízilabda Sportegyesület dönt, a technológiai váltás pedig jelentősen csökkentené a klór felhasználását és növelné az energiatakarékosságot. Hosszabb távon – a támogatás feltételeihez kapcsolódóan – piaci áron fizetné az Egyesület a bérleti díjat, a mostani összeg többszörösét.

A Debreceni Labdarúgó Akadémia Nkft. törzstőke emelése kapcsán a polgármester elmagyarázta: a tulajdoni arányok jelentősen megváltoznak, az eddigi háromszor egyharmad helyett az Önkormányzat és a Debreceni Egyetem 16-16, míg a DVSC Futball Szervező Zrt. 68 százalékos hányaddal fog rendelkezni. A BL és EL részvétellel keresett összegből mintegy 800 millió, fejlesztésre szánt forint „ketyeg”, amit azonban – ha nem a fentiek szerint hasznosul – eladózunk.

A DEHUSZ Nonprofit Kft. 2011. I. félévi egyszerűsített éves beszámolója kapcsán Kovács Lászlóné, a Gazdálkodási főosztály vezetője elmondta, hogy a korábbi problémás időszak után kimutathatóan csökkentek a Nkft. rezsiköltségei, rendben vannak az elszámolásai, követhető a gazdálkodása. A képviselők részéről elhangzott, hogy a közmunkások tevékenysége látható a város rendezettebbé válásában.

– 4300 embernek küldtünk ki közvetítő lapot, közülük 3100 jött be, 2600 fő ment orvoshoz, s a 2000 egészségileg alkalmas személyből csak 1300 kezdte meg a munkát – sorolta az adatokat Pethe Tamás ügyvezető igazgató (tavaly augusztus óta áll a DEHUSZ élén – a szerk.) tájékoztatásként, hozzátéve, hogy a rendszer igencsak megszűri, ki van rászorulva a szociális támogatásra. Azt is elmondta, ha a polgárok kevesebbet szemetelnek, azzal nem csak pénzt takarítanak meg a városnak (a hulladék tárolásáért fizetni kell), hanem a közmunkát végzők is többet tudnának a közterületek csinosításával foglalkozni.

HBN-SzT


Debrecen – Az ingatlanértékesítés tervezett bevételei jelentősen elmaradtak a várttól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!