Hajdú-Bihar

2011.09.01. 07:18

A vízi mentésben is otthon van a DEKOM

Tiszafüred - A DEKOM olyan kutyát is szeretne, amelyik bevethető árvíz idején.

Tiszafüred - A DEKOM olyan kutyát is szeretne, amelyik bevethető árvíz idején.

A vízi veszélyhelyzetek elhárítását, a vízi mentést gyakorolták a múlt hét végén a Debreceni Egyetem Különleges Orvos- és Mentőcsoportjának (DEKOM) tagjai orvostanhallgatókkal, a katasztrófavédelem és a rendőrség munkatársaival közösen. Dr. Késmárky András elnök közlése szerint a diákokok a tiszafüredi szabadstrandon mentőhajó bevetése mellett sajátíthatták el az elsősegélynyújtás alapjait, illetve az árvízi védekezési feladatok kitelepítési és mentési technikáit. Mivel ez évben is igen sok ember fulladt meg a hazai vizekben – folytatta az elnök –, a leendő vízimentőket éles helyzetek szimulálásával készítettük fel feladataik elvégzésére.

A DEKOM árvízi mentésnél bevethető kutyát szeretne

A DEKOM programján most először debreceni kutyakiképzők is részt vettek, ugyanis a mentőcsapat szeretné, ha a jövőben rendelkezésükre állna olyan állat, amely bevethető árvízi mentésben. – Élők és elhunytak keresése lenne a feladata, s úgy néz ki, hogy egy golden retriever alkalmas lehet erre a munkára. Természesen ehhez még további gyakorlatok szükségesek. A kutya a csónak elején állva jelzi, ha idegen szagot fog péládul egy elöntött épület előtt – tette hozzá Késmárky András.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!