Hajdú-Bihar

2011.08.31. 21:10

Parlagfű: Túl sok az adminisztráció

Debrecen - A parlagfűírtással kapcsolatos hatósági munka ok nélkül szét van szórva

Debrecen - A parlagfűírtással kapcsolatos hatósági munka ok nélkül szét van szórva

Sokat prüsszögnek, viszket a szemük és a torkuk, súlyosabb esetben az allergiás alig kap levegőt, befullad. Az utóbbiak csak tartós, és mellékhatásoktól sem mentes gyógyszerezéssel bírják legyőzni a tüneteket. Aki nem szenvedi, nem tudhatja, mennyit ront a közérzeten a pollenek tobzódása, s, hogy erősen zavarja az embert a munkában.

Hatalmas apparátusok mozdulnak meg az allergiás tüneteket kiváltó gyomok elleni küzdelemben. Ha nem megy szép szóval, jön a büntetés. Ám, amikor közelebbről ránézünk, mi is zajlik a bürokráciában, egyetlen részlettől is elborzadunk.

Lássuk a tényeket: az állampolgár (közterületfelügyelő) bejelenti a polgármesteri hivatalnak a gyanús területet. Az ellenőrök szemügyre veszik, s ha valóban parlagfüvet találnak, azonnali határozattal rendelik el a kényszerkaszálást. A határozatot ki is függesztik az önkormányzat hirdetőtábláján. A dokumentációt ezután átteszik a megyei kormányhivatal megfelelő szervezetéhez, amely határozatot hoz a bírságról (benne a hivatali és kaszálási költségekről). Ha az érintett nem fizeti be, az ügye átkerül a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz – behajtásra. Amennyiben ez nem sikerül, úgy a földhivatalnál jelzálogot jegyeznek be az ingatlanára. (A tulajdonos kiléte utáni nyomozást, a pénzügyi „utaztatást” és a fellebbezési lehetőségeket nem említettük.)

Még bonyolultabb a folyamat, ha nem parlagfű, hanem egyéb allergén növény borítja az ingatlant. Amikor a polgármesteri hivatal ellenőre ezt megállapítja, értesíti a kormányhivatal növényvédelmi szervezetét, amely határidős felszólítást küld. A határidő betartását újra a polgármesteri hivatal ellenőrzi, s ha nem találja rendben, akkor elrendeli a kényszerkaszálást, majd az irat visszamegy a kormányhivatalba – a bírság kiszabására. A továbbiakban a már ismertetett sor folytatódik.

Mintha az egészet azért találták volna ki, hogy ne legyen hatékony, de ezt ne is lehessen egyszerű nyomon követéssel kideríteni.

HBN-SZK

A szezon előtt mindig hangos a hatósági fenyegetés: 15 ezertől 5 millió forintig terjedhet a bírsága annak, aki nem pusztítja el az ingatlanán az allergizáló gyomnövényeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!