Hajdú-Bihar

2011.08.30. 13:45

Nézőpont: Egyenlő esélyeket!

<em>Ha húsz évvel a piacgazdaság "kikiáltása" után maguk a piaci szereplők kiáltanak állami hatósági ár bevezetése után, arra azért az ember felkapja a fejét.</em>&nbsp;<strong>Petneházi Attila jegyzete</strong>

Ha húsz évvel a piacgazdaság "kikiáltása" után maguk a piaci szereplők kiáltanak állami hatósági ár bevezetése után, arra azért az ember felkapja a fejét. Petneházi Attila jegyzete

Korábban taxisoktól már hallottam olyan felvetést, hogy hatósági eszközökkel (az engedélyek kiadásának a szigorításával és a tarifák központosításával) talán elejét lehetne venni a személyszállítási üzletág további "balkanizálódásának", most pedig az autósiskolák vezetői jutottak hasonló következtetésre. Mondják: a tisztességes piaci verseny egy dolog, csakhogy a féláron meghirdetett tanfolyamoknak, az egy órából húsz percet vezettetünk gyakorlatának ehhez semmi köze.

Az odáig rendben van, hogy a válság miatt igyekszik mindenki olcsóbban oktatni, csakhogy a negatív árverseny egy szint után a szakmaiság rovására megy. Forintosítva a jelenséget azt lehet mondani, hogy ha a mai árak mellett egy úrvezetői jogosítvány megszerzésének a költsége 150-160 ezer forint, akkor fele ennyi pénzből aligha lehet a kucsaftnak ugyanazt a tudást átadni. Ennél tényleg tisztességesebb lenne megszabni egy hatósági árat, és az autósiskolák abban versenghetnének egymással, hogy ugyanannyi pénzért ki tud többet, jobbat nyújtani a tanulónak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!