Hajdú-Bihar

2011.08.09. 14:09

Hajdú ízek, zenék, kunsztok

Hajdúböszörmény - A város polgárai megmutatták a nagyvilágnak a hajdúság kultúrájának értékeit.

Hajdúböszörmény - A város polgárai megmutatták a nagyvilágnak a hajdúság kultúrájának értékeit.Az 1937-ben először megrendezett hajdúhét az „öreg” hajdúvárosok olyan kulturális, gazdasági megmozdulása volt, amely méreteivel, hatásával és szervezettségével országos visszhangot váltott ki. A város ünnepi díszbe öltözött, számos épületet fellobogóztak, Böszörmény polgárai méltán érezhették úgy, hogy megmutatták a nagyvilágnak a hajdúság kultúrájának értékeit – idézte fel Kiss Attila polgármester az első rendezvénysorozatot, amit korabeli lapokból ismerhetünk.

Az első hajdúünnepet 1937. szeptember 5-én a gimnázium előcsarnokában Darányi Kálmán miniszterelnök nyitotta meg, majd sor került a később viszontagságos sorsú országzászló felszentelésére is. A rendezők tudatosan törekedtek arra, hogy a múlt és a jelen valamennyi szegletét bemutassák, így volt történelmi, néprajzi, egyházművészeti, egészségügyi kiállítás, méhészeti bemutató, szőlészeti-borászati kiállítás a kisgazdapárt épületében, de láthattak állat- és gyapjúkiállítást, kocsi- és fogatbemutatót. A szeptember 12-ig tartó rendezvénysorozat minden napjára jutott egy-egy kiemelkedő program, legyen az sport-, kulturális vagy egyéb esemény, a főtéren pedig tűzijáték szórakoztatta az érdeklődőket.

„Újraélesztették”

A település 1994-ben felélesztette a régi hagyományt, és idén immár 18. alkalommal kerül megrendezésre az összművészeti fesztiválnak is nevezett program – ismertette a városvezető. Az augusztus 13. és 20. közé szervezett események mit sem változtak a hosszú évek során, még mindig a hajdúböszörményi és a térségi ember érdeklődését tükrözi a díjugrató és fogathajtó lovasverseny, a traktorhúzó-, a csikósverseny, a lovastornász-bemutató, s persze köztük a kézműves programok, a képzőművészeti kiállítások, s a pásztorételeket felvonultató aranybogrács-verseny. Idén is különleges látványosságnak ígérkezik a traktorhúzóverseny, az országban egyedülálló „lóerők versenye” augusztus 12. és 14. között. Az „Izirájder” találkozót először hirdették meg a szervezők, nem véletlenül, hiszen ebben az évben a rendezvény vendége lesz az Üvegtigris filmek Csokija, Csuja Imre színművész. A program augusztus 12-én 17 órakor több száz jármű felvonulásával veszi kezdetét.

- BB -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!