Hajdú-Bihar

2011.07.07. 11:27

Térdelőrajtban vár a gazda

Hajdú-Bihar - Miközben a kombájnok bevetésre készek, árakról senki nem beszél szívesen.

Hajdú-Bihar - Miközben a kombájnok bevetésre készek, árakról senki nem beszél szívesen.

"A múlt héten nagy lendülettel nekikezdtünk, azt a kis árpát levágtuk, de azóta itt várunk térdelőrajtban, lessük a jó időt" - jellemezte szemléletesen az aratás körül kialakult hangulatot Társi László nagyrábéi gazda. Azt mondja, a szomszéd faluban már a búzába is belevágtak, de nekik könnyebb, hiszen van szárítójuk.

- Kénytelenek vagyunk kivárni, amíg a búza beérik rendesen - osztotta meg velünk a taktikájukat, hozzátéve, hogy árakról még hivatalosan nem, csupán hallomásból értesültek.

Nem lesz olcsóbb

Szűcs Sándor Debrecen környékén gazdálkodik, idén mintegy 50 hektáron termesztett búzát. Hektáranként 6 tonna körüli hozammal számol, és bár egyelőre hivatalos árról nem, csupán egyedi megállapodásokról hallani, ő szívesen megosztja velünk az ezzel kapcsolatos információit.

- Tonnánként 50 ezer forint körül van most a felvásárlási ár, és nem gondolom, hogy a későbbiekben ennél lényegesen alacsonyabb lenne. A sok eső miatt ugyanis viszonylag magas lesz a piacon a takarmányminőségű búza aránya, és alacsonyabb az étkezésié. Ezzel együtt a minőség egyértelműen javult - osztotta meg velünk várakozásait a termelő.

Szabó Imre, a derecskei Bold Agro Kft. ügyvezetője találgatásokba nem bocsátkozott, már csak azért sem, mivel éppen csütörtökön mentek ki próbavágásokat csinálni. Ők 400 hektáron termesztenek őszi búzát, és 5-5,5 hektár közötti hozamra számítanak. Meg persze jó minőségre.

- Ha egy mód van rá, indítjuk a kombájnokat, hiszen a változékony időjárás miatt jobban járunk, ha egy kicsit szárítunk rajta - jelentette ki a cégvezető.

Mindenki taktikázik

Nem csupán a gazdák várnak arra, hogy elkezdhessék végre vágni a búzát, a felvásárlók is várakozó állásponton vannak; hivatalos árral senki nem akar kijönni, helyette egyedi megállapodásokat kötnek.

- Pontos összegeket nem szívesen mondanék, de tény, hogy idén viszonylag magas felvásárlási árakkal indul a betakarítási szezon. Ha melegszik az idő és indulnak a gépek, a jövő héten talán már hivatalos árak is lesznek - mondta el megkeresésünkre Lakatos Zoltán, a Hajdúgabona Zrt. vezérigazgatója.

Úgy tűnik, mégis van már felvásárló, aki előjött a farbával. Jakab Tamás gazdálkodó például tud olyan cégről, amelyik 41-42 ezer forintos napi árral operál, ezt azonban ő kevesli.

- A Löszháton 6 tonna feletti termést várok, míg a bihari területen jó, ha 3,5-4,5 tonna között lesz a hozam, ennyi pénzért azonban nem fogom elkótyavetyélni a búzámat. Megvárom, amíg 50 ezer forint körül lesz az ára, és akkor majd visszatérhetünk rá.

HBN-PA

A liszt ára nem nő

Miután az elmúlt egy esztendőben a liszt ára több lépcsőben, drasztikus mértékben emelkedett, áprilisban megtört a trend, és elindult egyfajta csökkenés. 

"Azt kell mondjam, hogy a lisztpiac már előre beárazta az újbúza megjelenése miatti árcsökkenést" - utalt a fogyasztókat érdeklő várható fejleményekre Lakatos Zoltán, a malmokat is üzemeltető Hajdúgabona Zrt. vezérigazgatója. Hozzátette: a lisztár miatt egyelőre bizonyosan nem lesz szükség a kenyér árának az emelésére.

Debrecen - Éppen csak "belekóstoltak" a búzába, az időjárás megakasztotta a munkát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!