Hajdú-Bihar

2011.07.27. 21:11

Oda nem folyhat, ide meg nem tud

Hajdú-Bihar - Gondokat okoz a sok eső – vitatkozhatunk a csatornaszemek fölött.

Hajdú-Bihar - Gondokat okoz a sok eső – vitatkozhatunk a csatornaszemek fölött.

Azért is nyugtalanítja Nyéki Istvánt, a közüzemi kft. ügyvezető igazgatóját a csapadékvíznek a szennyvízcsatornába vezetése, mert a tisztító telep napi kapacitása 5500 köbméter, záporok alkalmával viszont – az illegális bekötések miatt – 10 ezer köbméter kerül a rendszerbe. Ha ráadásul áramszünet is adódik és leállnak az átemelők, a szennyel keveredett esővíz kicsap az aknatetőkön. Amikor az átemelők dolgoznak, akkor viszont a biológiai elven működő szennyvíztelepen olyan gyors az átáramlás, hogy a baktériumoknak – amelyek a lebontásért felelősek – megtelepedni sincs elég idejük. Emitt a kimenő víz kevésbé tisztított állapotban kerül a Kösely csatornába.

Nem kevésbé fontos részlet, hogy az átemelők folyamatos üzemelése rengeteg energiát igényel, s ugyanez vontakozik a túlterhelt szennyvíztelepre is. A magas működési költség a következő évben jelentkezik a lakosság által fizetendő árakban – ismertette tömören a folyamatot és következményét a szakember. Dokumentálják, és tovább adják a jegyzőnek a címet, amelyen szabálytalan rákötést találnak. Büntetésről eddig nincs tudomásuk.

Püspökladányban viszonylag kevés helyen bukkantak illegális csatornahasználatra. Ott arra gyanakszanak, hogy az eső- és a talajvíz a réseken, csőtöréseken át jut nagy mennyiségben a szennyvízcsatornába.

A debreceni polgármesteri hivatal jegyzője már kapott egy tájékoztató listát arról, hogy az ellenőrzések szerint hol vannak szabálytalan bekötések. A visszatérő vizsgálat eredményéről még ezután értesítik – tudtuk meg Ányos Józseftől, a Debreceni Vízmű Zrt. vezérigazgatójától.

– Amennyiben ilyen jelzés érkezik, akkor a vízmű nyilatkozatára alapozva kötelezi a jegyző a tulajdonosokat a szabályostól eltérő víziközmű-használat megszüntetésére, természetesen határidő megszabásával. Ha a helyszínelésen a műszaki osztály szakemberei megállapítják, hogy valaki a kötelezés ellenére nem szüntette meg a szabályostól eltérő víziközmű-használatot, akkor eljárási bírságot szab ki a hivatal a kötelezettség teljesítésének kikényszerítése érdekében. A bírság szükség esetén ismételhető – áll szór szerint a városháza sajtóreferense, Pál Csaba levelében.

HBN, SZK

Szabálytalan csapadékvíz rákötés

38/1995. kormányrendelet.

25§ (10) Elválasztó rendszerű szennyvízelvezető műbe csapadékvizet, egyesített rendszerű szennyvízelvezető műbe a víznyelőn keresztül szennyvizet, illetőleg a csapadékvíz-elvezető műbe szennyvizet juttatni nem szabad.

… A szabálysértésnek minősülnek azok a jogsértő magatartások, melyek … jogszabályokba ütköznek. … A Jegyző hatáskörébe tartozó eljárás lefolytatására az eljárás alá vont személy lakóhelye szerinti szabálysértési hatóság illetékes.


Kinek feladata a víznyelők takarítása?

Az esővíz gyakran azért áll meg az aszfalton, vagy önt el pincéket, mert eltömődnek a víznyelők. De kinek a feladata ezek takarítása?

1.

A polgármesteri hivatal városüzemeltetési osztályától azt a választ kaptuk, hogy az egyesített rendszerű (szennyvíz és csapadékvíz) csatorna tulajdonosa és üzemeltetője egyaránt a Debreceni Vízmű Zrt. A városban 108 kilométert kitevő csapadékvíz-elvezető csatorna tulajdonosa az önkormányzat, üzemeltetője a városüzemeltetési osztály. Értelmezésünk szerint ezzel azt üzenték, hogy a takarítás az üzemeltető feladata.

2.

Ezzel szemben az 5/2004. (I. 28.) GKM rendelet a helyi közutak kezelésének szakmai szabályairól azt írja, hogy a vízelvezető rendszer folyamatos működését a közút kezelőjének kell biztosítania:

  • A forgalmat veszélyeztető vizeket a lehetséges legrövidebb időn belül el kell vezetni.
  • Csatornázatlan területen az úttest megfelelő víztelenítése érdekében az útpadkát, az útárkot és átereszeit tisztán kell tartani.
  • A belterületen levő nyílt árkok kapubejárók alatti átereszeit, a folyókákat, a zárt vízelvezető csatornák víznyelő aknáit és rácsait tisztán kell tartani, illetve tartatni.
  • Az eldugult víznyelőket - különösen a tömegközlekedési járművek megállóhelyeinél és a gyalogos átkelőhelyeknél - ki kell tisztítani.

  • Debrecen - A természet és az élővizek teljeskörű védelme érdekében létesítettek csapadéktisztító rendszert a Nyugati Ipari Park Kft. telephelyén.

    Pocsaj, Esztár - Akár jövő tavasszal elkezdődhetnek a munkálatok.

    Hajdú-Bihar - A szennyvízhálózat alkalmatlan a záporok vizének befogadására.

    Debrecen - A Naplónak eddig nem sikerült olyan önkormányzattal kapcsolatot teremteni, ahol megbüntettek volna bárkit azért, mert - szabálytalanul - a csapadékvizet az ingatlanáról a szennyvízcsatorna-hálózatba vezette volna.

    Hajdúsámson - A napokban szembesültünk a ténnyel, hogy a Muskátli utcából a Mező és a Makkos utcákat összekötő kis hidat félig elbontották, mely mostmár csak a gyalogos számára jelent átjárást Debrecen felé -írja olvasónk.

    Debrecen -  A város több pontján is megállt az utcákon a víz a kedd délelőtti intenzív esőzés idején. A Vargakert utca külön látványosságot kínált.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!