Hajdú-Bihar

2011.07.21. 10:04

Nézőpont: Függőség

<em>Oly korban élünk e földön, amikor hat tizedmásodperc alatt huszonkétmillió találat jelenik meg a keresőben a hitel címszóra, s karácsonykor a banktól jön az első sms-üzenet azzal, hogy több százezer forintra növelik a hitelkeretünket, ajándékba.</em> <strong>Barak Beáta jegyzete</strong>

Oly korban élünk e földön, amikor hat tizedmásodperc alatt huszonkétmillió találat jelenik meg a keresőben a hitel címszóra, s karácsonykor a banktól jön az első sms-üzenet azzal, hogy több százezer forintra növelik a hitelkeretünket, ajándékba. Barak Beáta jegyzete

Oly kor ez, amelyben a biztonság, kondíció, erő, érték és lendület a pénzre értendő, s az asszony boldog, ha hó elején be tudja fizetni a lakáshitelt. Szép nap, amikor megérkezik az utolsó kocsicsekk, jó annak, aki késő este végre kikapcsolhatja a mobiltelefonját.

Azt mondjuk, szabadon élünk és irányíthatatlanok vagyunk, mégis, hol egy család, amely nem fél a banktól, nem gyengül a forinttal együtt; s ki az, aki tud az időjárásról beszélgetni a tartozások bedőlése idején, amikor szárnyal a svájci frank, a szalagcímek hőséget, frontot és depressziót ígérnek, a légkörben és a lelkekben pedig tombol a vihar, mert a harag füstje az égbe száll?

Szeptemberre még szörnyűbb helyzetet ígérnek a szakemberek: az iskolával elkezdődnek a kilakoltatások, a bankokban borítékolható a sorban állás a mentőcsomagokért, de az önkormányzatok is számíthatnak a segítségkérőkre, akik reménykednek – a költő szavaival - hogy nem csak égbe írhatnak, ha minden összetört.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!