Hajdú-Bihar

2011.07.25. 07:09

Jegyzet: Európai főnix

<em>Következő korszakába lép a világ, a mai nagyhatalmak közül egyesek visszasüllyednek a középszerbe, míg mások előlépnek a világszínpadi homályból; de előbb jön az összeomlás, hogy felépüljön az új rend, porba kell hullania a réginek - a királynak meg kell halnia.</em> <strong>Ratalics László jegyzete</strong>

Következő korszakába lép a világ, a mai nagyhatalmak közül egyesek visszasüllyednek a középszerbe, míg mások előlépnek a világszínpadi homályból; de előbb jön az összeomlás, hogy felépüljön az új rend, porba kell hullania a réginek - a királynak meg kell halnia. Ratalics László jegyzeteA nyugati ember szeret jól élni, de sokan közülük dolgozni már kevésbé, a politikai kurzusok pedig nem voltak se elég erősek, se elég elkötelezettek, se elég józanok ahhoz, hogy szembesítsenek vele: rossz úton vagyunk, öreg, induljunk el másfelé, mert ez így túl sokba kerül, évtizedről évtizedre többet költünk, mint amennyi bejön. Az államadósság nőttön-nőtt, még a svédeknél is eléri a GDP 39 százalékát, pedig az ő pedigréjük… Az államadósság maga alá temeti Európát, a következmények beláthatatlanok – szabad fordításban ilyesféléről adott elő tusványosi előadásán Orbán Viktor miniszterelnök.

Ha erről beszél, jól teszi. Az európai embernek életmódot, a politikának szemléletet kell váltania. Jólétre például nem szabad pénzt kérnie. A Nyugatot viszont, ha divatos is, en bloc korai temetni: mint a 20. századi történelem mutatja, a kontinens a hamvaiból is képes újjáéledni, igaz, kell hozzá pár millió tonna gyújtóbombányi katarzis. És, jegyzem meg félve, hitelek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!