Hajdú-Bihar

2011.07.11. 11:47

Indul az aratás, tűzveszély!

Debrecen - A földeken, a munka végzése közben is van teendője a gépkezelőknek.

Debrecen - A földeken, a munka végzése közben is van teendője a gépkezelőknek.

Elérkezett az aratás ideje, már be is fejezték az árpa aratását. A gazdálkodók számára ennél a munkánál is fontos tudni, milyen új – igaz tavalytól  érvényes – tűzvédelmi szabályoknak kell megfelelniük – közölte a Hajdú-Bihar Megyei Területi Agrárkamara.

Érdemes tudni

Változtak az aratással, géphasználattal, illetve kazalrakással kapcsolatos előírások. A betakarításban résztvevő gépek kezelőinek például kötelező tűzvédelmi szemlét tartani, ezt előre be kell jelenteni az adott önkormányzati tűzoltóságnál, s az sem mindegy, milyen távolságra rakják egymástól, vagy úttól, épületektől a szalmakazlakat. Az erő- és munkagépeket meghatározott számú és fajtájú, a gép méretétől függően egy-vagy két darab porral oltó  készülékkel kell ellátni. Emellett a gépek műszaki állapotát is vizsgálni kell, így a kipufogó-vezetéket, a szikrafogót. A munka megkezdése előtt szemlét kell tartani, s erről 8 nappal korábban értesíteni kell az önkormányzat hivatásos tűzoltóságát. A szemléről jegyzőkönyvet kell készíteni, ennek egy, aláírt példányát az adott járművön kell elhelyezni, s egy másikat a tűzoltóságnak meg kell küldeni. A földeken, munka közben is van teendője a gépkezelőknek. A tartalék üzemanyagot, kenőanyagot a gépektől, a kazlaktól, a gabonatáblától legalább 20 méterre kell elhelyezni, növénymentes helyen.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!