Hajdú-Bihar

2011.07.14. 20:46

Ékszereket, fűnyírót loptak Debrecenben

Debrecen - Mindkét bűncselekménynél üldözés során kapták el a tetteseket.

Debrecen - Mindkét bűncselekménynél üldözés során kapták el a tetteseket.

Egy lopás és egy sorozatrablás elkövetőinek kézre kerítése kapcsán tartottak sajtótájékoztatót a Debreceni Rendőrkapitányság munkatársai csütörtökön.

A National Instruments Kft. Határ úti telephelyére hatoltak be ismeretlenek június végén a kerítésen át, és egy 300 ezer forint értékű fűnyírót vittek magukkal. Az elkövetők feltérképezése során olyan információk kerültek a rendőrség birtokába, melyek szerint a tettesek vissza akarnak térni – tájékoztatott Muszka Zoltán őrnagy, a Bűnügyi Osztály vezetője.

Továbbadták

– Megerősítették az NI biztonsági szolgálatát. Június 30-án éjjel 1.45 órakor meg is jelent 3 férfi erővágóval, jókat kacagva. Lyukat vágtak a kerítésen. Ketten kint figyeltek, egy pedig bement. Az őrök közbeléptek, majd a menekülők üldözésébe a rendőrök is bekapcsolódtak. Az egyik férfit elfogták, később, vallomása nyomán a másik kettőt is – idézte fel Muszka Zoltán. A fűnyíró is előkerült: először 30 ezer, majd 40 ezer forintért cserélt gazdát. A második tulajdonosnál találták meg, a rendőrség orgazdaság lehetséges vétsége miatt is vizsgálódik. A tolvajok egyébként 18, 19 és 27 éves, büntetett előéletű fiatalok.

Az őrnagy újságírói kérdésre válaszolva elmondta: a telephelyekre történő behatolás nem túl gyakori és inkább – a színesfém igen magas ára miatt – a kábel vagy vasanyag alkalomszerű ellopása jellemző.

Rabolt is

A rendőrök beszámoltak egy sorozatlopás, -rablás elkövetőjének kézre kerítéséről is. A 20 éves férfi június 12. és július 6. között a déli órákban az Újkert és Vénkert, majd – az itt megerősített járőrszolgálat miatt – a Tócóskert területén nézett ki egyedül lévő nőket, és az utcán kitépte a nyakláncot a nyakukból. A legnagyobb értékű ékszer 210 ezer forintos, összesen 760 ezer forintnyi láncot szerzett a tettes. A harmadik eset vizsgálatánál merült fel, hogy sorozatelkövetőről lehet szó. A tanúk által adott személyleírás és a korábban hasonló bűncselekményt elkövetők vizsgálata során a gyanú arra a büntetett előéletű férfira terelődöt, akit később az utolsó támadás közelében elfogtak. A helyszín környékét körbevették a rendőrök, a tettes az egyik panelház 10. emeletére menekült, ahol a szemétledobó helyiségben rá, táskájában pedig a frissen szerzett nyakláncra találtak.

Három sértettnél erőszakkal lépett fel a támadó, ezeknél rablás, a többi öt cselekménynél lopás miatt folyik eljárás. Az előzetesben lévő férfi akár nyolc év büntetést is kaphat.

Utóbbi eset kapcsán a rendőrök feltételezik, hogy további sértettek lehetnek, akik eddig nem tettek feljelentést. Kérik, hogy ők jelentkezzenek a Debreceni Rendőrkapitányságon.

HBN-SzT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!